Dronele ucigașe și avioanele fără pilot echipate cu puști AK-47 sunt exportate în Asia, Africa și zonele de luptă din Orientul Mijlociu

Aeronava invizibilă de tip A-7 se așteaptă să aibă primul zbor la sfârșitul anului 2019

Centrul american de cercetare pentru securitate (CNAS) a declarat într-un raport că oficialii chinezi consideră că această „cursa a înarmărilor” condusă de Inteligența Artificială reprezintă o amenințare la adresa păcii globale.

Gregory C Allen, autorul raportului, a declarat că China se grăbește să integreze inteligența artificială tot mai sofisticată în arme și echipament militar.

El a subliniat că dronele, atât mari cât și mici, sunt un exemplu al unui tip de armament care devine din ce în ce mai automatizat.

În SUA, dronele dispun de autopilot, efectuând sarcini simple cum ar fi zborul într-un cerc în jurul unei ținte.

Dar China este „mai agresivă în ceea ce privește introducerea unor niveluri mai mari de autonomie mai aproape de utilizarea letală a forței”, spune el.

Un exemplu este drona Blowfish A2, pe care China o exportă pe plan internațional și despre care domnul Allen spune că este anunțată ca fiind capabilă de „autonomie deplină până la țintele vizate”.

„LOVITURI DE ÎNALTĂ PRECIZIE”

Blowfish A2 „efectuează în mod autonom misiuni complexe de luptă, inclusiv detectarea temporizării în puncte fixe și recunoașterea cu rază fixă, precum și lovituri”.

În funcție de preferințele clienților, producătorul militar chinez Ziyan se oferă să echipeze Blowfish A2 fie cu rachete, fie cu mitraliere.

Dl. Allen a scris: „Deși mulțe drone de generație curentă sunt operate în primul rând de la distanță, oficialii chinezi se așteaptă ca dronele și robotica militară să includă Inteligența Artificială și capacități autonome din ce în ce mai extinse în viitor.

„Producătorii de arme chinezi vând deja drone înarmate cu cantități semnificative de autonomie de luptă”.

China este, de asemenea, interesată să utilizeze Inteligența Artificială pentru luarea deciziilor de comandă militară.

RĂZBOIUL VIITORULUI

Potrivit raportului, Zeng Yi, un senior executiv la cea de-a treia companie de apărare din China, a declarat că Inteligenţa Artificială (IA) va fi în centrul războiului viitor.

„Echipamentul mecanizat este la fel ca mâna corpului uman. În viitoarele războaie inteligente, sistemele IA vor fi la fel ca și creierul corpului uman”, a spus Zeng, potrivit raportului.

El a adăugat că „IA poate schimba complet structura de comandă curentă, dominată de oameni”, la una dominată de un „cluster IA”.

Acestă părere este în concordanță cu o gândire mai largă în cercurile militare chineze.

Sursa: https://www.thesun.co.uk/news/8394455/china-killer-robots-drones-airstrikes-autonomous/