Selectați pagina

Chiar dacă au carduri, moldovenii preferă ca 94% din cumpărături să le facă prin numerar

Chiar dacă au carduri, moldovenii preferă ca 94% din cumpărături să le facă prin numerar

Despre aceasta a anunțat expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, transmite Noi.md.

El a declarat că politica activă a Guvernului și Acțiunile băncilor comerciale de lansare a diverselor programe de trecere la card pentru diferite categorii de cetățeni își au efectul.

Astfel, în 2018, din economia observată, 43% din veniturile moldovenilor au fost sub formă de transfer pe card bancar sau 51,9 miliarde lei, alte 68,1 miliarde lei au fost sub formă de numerar.

Veniturile pe card, în special, sînt salarii, pensii și indemnizațiile sociale.

Veniturile în numerar sînt, de la schimbarea valutei, parțial salarii, vînzări ale producției agricole și alte venituri ale întreprinzătorilor individuali. În opinia expertului, în maximum 3-4 ani de zile, veniturile obținute de moldoveni pe cardul bancar vor fi mai mari decît cele obținute în numerar.

Veaceslav Ioniță a menționat că, chiar dacă în prezent veniturile pe card bancar sînt foarte ridicate comparativ cu acum 10-15 ani, totuși moldovenii preferă să plătească pentru cumpărături cash. Cardurile bancare nu au devenit încă o formă de plată, dar mai degrabă au schimbat casieria de la întreprindere sau instituțiile publice.

Expertul a menționat că în 2018 moldovenii, din cele aproape 52 miliarde lei primite pe cardul bancar, 45 de miliarde sau 86,5% le-au scos de pe card și au făcut cumpărături în numerar. Plățile cu cardul au fost de 7 miliarde lei, ceea ce reprezintă doar 6,2% din totalul procurărilor de 120 miliarde lei din 2018.

Veaceslav Ioniță a spus că volumul plăților cu cardul bancar se dublează la fiecare 2 ani și dacă această tendință se va menține, iar Guvernul și Banca Națională vor întreprinde acțiuni de încurajare a achitărilor cu cardul, peste 5 ani ponderea cumpărăturilor cu cardul ușor va depăși 25% din totalul achitărilor moldovenilor.

Din spusele expertului, în acțiunile prioritare fac parte: crearea Sistemului Național de Plăți, reglementarea comisioanelor bancare la plata cu cardul, programe de încurajare a cetățenilor și agenților economici de a plăti cu cardul.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке