Selectați pagina

Chestiuni mici şi din culisele Sfântului şi Mare Sinod

Chestiuni mici şi din culisele Sfântului şi Mare Sinod

Soborul PanortodoxEchipa editorială a Romfea.gr se află la Kolymbari, în inima desfăşurării Sfântului şi Marelui Sinod.

Printr-o rubrică specială, Romfea.gr, pe toată durata Sfântului şi Marelui Sinod, vă va transmite culisele şi tot ceea ce trebuie să ştiţi ca să fiţi întotdeauna în mijlocul evenimentelor. Lectură plăcută.

– Comunitatea locală este divizată. Unii sunt la curent cu cele ce au loc în regiunea lor, dar alţii sunt complet neinformaţi. Mulţi se declară deranjaţi de strictele măsuri de securitate, care amintesc de Chicago, precum şi de cheltuielile exorbitante, care este evident că au fost suportate de către americani de origine elenă.

– Răspunderea generală pentru organizarea Sfântului şi Marelui Sinod nu o au nici elenii, nici cei de la Constantinopol, ci americanii şi eleno-americanii. Elementul american este foarte puternic la fiecare nivel şi în fiecare colţ al Sinodului Panortodox. Până şi în cartelele de identificare ale jurnaliştilor şi ale celorlalți membri ai delegaţiilor toate amintesc de practicile FBI din filme…

– Grupul, care a fost desemnat de organizatori să administreze chestiunile de presă ale Sfântului şi Marelui Sinod, are experienţă jurnalistică, dar nu şi bisericească şi se poate ca în zilele următoare să apară probleme.

– Buletinele informative ale Sfântului şi Marelui Sinod, care are loc în Elada, și, prin urmare, interesează ȘI Bisericile de limbă elenă, sunt disponibile doar… în engleză. Despre varianta elenă, deşi jurnaliştii care se ocupă mai mult cu aceasta sunt eleni, nici o vorbă…

– Hotelurile unde sunt cazate delegaţiile tuturor Bisericilor care au venit în Creta pentru acest eveniment spiritual de vârf sunt de o opulenţă extremă, de cinci stele, şi nu au nicio legătură cu smerenia pe care au bătut monedă unii întâistătători (în special cei din ţările sărace şi fost comuniste). E posibil ca întâistătătorii să nu ştie că în hotelurile în care stau sunt camere care costă sute de euro pe noapte!

– Cu toate acestea, în Hania, unii s-au înnegrit de supărare când au auzit că va lipsi Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, PF Kiril, care a anulat rezervările pentru camere, elicopterele şi restaurantele în valoare de multe mii de euro! „Ar fi fost o mare gură de oxigen pentru economia Haniei vizita Patriarhului Rusiei”, a spus în acest sens unul din întreprinzătorii care a avut un rol în vizita PF Kiril!

Sursa: acvila.ro

1 Comentariu

 1. Grigorie

  „Fiecare sinod ecumenic a fost din partea Sfintilor Parintii o manifestare a iubirii fata de Dumnezeu ; fiindca mai intai trebuie „să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău”(Mt.22,37).
  pentru ca aceasta porunca are intaietate fata de cea de-a doua porunca care e la fel ca prima: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi”(Mt.22,39). Caci daca aproapele se leapada de adevaratul Dumnezeu atunci „să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş” ”(Mt.18,17) ; chiar daca „casnicii” tai se vor intoarce de la credinta in adevaratul Dumnezeu , devenind dusmani ai Acestuia , trebuie sa te desparti de ei: „Vi se pare că am venit să dau pace pe pământ? Vă spun că nu, ci dezbinare.
  . Căci de acum înainte cinci dintr-o casă vor fi dezbinaţi: trei împotriva a doi şi doi împotriva a trei . Dezbinaţi vor fi: tatăl împotriva fiului şi fiul împotriva tatălui, mama împotriva fiicei şi fiica împotriva mamei, soacra împotriva nurorii sale şi nora împotriva soacrei” (Luc.12,51-52).
  Astfel fiecare sinod ecumenic n-a fost altceva decat un cadru organizat in care urmasii Apostolilor au pus hotar intre credinta in adevaratul Dumnezeu si credinta in dumnezeul fals , despartindu-se de cei care s-au despartit pe ei insisi de Dumnezeul adevarat , si care le-au fost acestora pana la un anumit timp frati in Hristos : „ Nu socotiţi că am venit să aduc pace pe pământ; n-am venit să aduc pace, ci sabie. Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra sa.
  .Şi duşmanii omului (vor fi) casnicii lui. . Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine”(Mt.10,34-37) ,care inseamna „taierea pe care o face Cuvantul…despartind intre ei pe credincios si pe necredincios” (Sfantul Grigorie Teologul , Cuvant la Sfanta Lumina). „Necredincios” este orice eretic , fiindca printr-o credinta falsa dusmaneste pe adevaratul Dumnezeu ; acesti „dusmani [mai sunt] numiti si casnici (eretici) care nu au credinta adevarata a apostolilor Domnului „ (Sfantul Epifanie , Ancoratul).
  Asa-zisul „irenism” fata de cei de alta credinta , promovat de „ortodocsii” ecumenisti , este o aberatie , pentru ca : „nu orice pace este fara prihana si buna , ci de multe ori este gresita si ne arunca departe de dragostea lui Dumnezeu . Precum cand ne impacam si ne unim spre stricarea adevarului”(Sfantul Teofilact , Comentariu la Evanghelia dupa Luca) ; „Asadar sa iubim pacea fata de fratii nostri si fata de cei de aceiasi credinta cu noi , dar sa ne ferim si sa ne indepartam de pacea cu aceia (de care vorbeam).
  Este limpede ca pacea este un lucru frumos . Dar nu orice fel de pace este lipsita de osanda si de blam. Fiindca deseori ea este primejdioasa, si ne indeparteaza de dragostea fata de Dumnezeu. Este fara de nici un folos pacea fata de cei de alta credinta, astfel ca sa cugetam acelasi lucru si deopotriva cu ereticii. Din aceasta cauza credinciosii sa se indeparteze si sa se fereasca de farmecele (ton firhon) cele de pe pamant, si sa nu mai cunoasca pe rude, si tatal sa-si lepede dragostea fata de fiul sau, si fiul sa nu mai cinsteasca pe tatal sau, si maica sa izgoneasca iubirea fata de fica sa. Caci trebuie si se cuvine ca cei rataciti sa urmeze si sa mearga pe urmele celor ce au minte sanatoasa, si nu cei ce au ales sa cugete drept sa vina dupa cei nebuni.
  Acest lucru ni l-a spus si in alt chip Hristos: „ Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine” (Mt.10,37)
  Asadar cand din pricina evlaviei tale fata de Hristos, vei tagadui pe tatal tau, atunci vei capata ca pe o mare bogatie, pe Tatal tau cel din ceruri. Si daca parasesti pe fratele tau care necinsteste pe (Hristos) Dumnezeu, pentru ca tu vrei sa-L slujesti pe Dumnezeu, te va primi pe tine Hristos ca frate al sau…vei afla atunci rudenii multe si stralucite, multimea sfintilor.”(Sfantul Chiril al Alexandriei, Comentar la Evanghelia de la Luca).
  Daca acest Sinod „panortodox”nu se va coordona dupa aceste premize, ci din contra va avea rolul de a cauta apropierea de eterodocsi, fara ca acestia sa paraseasca dogmele false, atunci nu va fi un sinod ortodox ci mai degraba unul apostat.”
  Traian C.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *