Selectați pagina

Cezariana, capriciu pentru femeile din Moldova. De ce tot mai multe viitoare mamici evita nasterea naturala

Cezariana, capriciu pentru femeile din Moldova. De ce tot mai multe viitoare mamici evita nasterea naturala

familia-crestina1O practica din ce in ce mai in voga printre mame. Vorbim despre cezariene la care femeile din Moldova apeleaza tot mai des. Anul trecut, spre exemplu, 15 la suta din femei au nascut prin aceasta cale. Medicii spun ca primul motiv pentru care femeile recurg la cezariene, este pentru a evita durerile. Totodata acestia atentioneaza ca riscurile sunt de 6 ori mai mari decat la o nastere pe cale naturala.

Una dintre mamicile care va naste in curand prin cezariana este Cristina. Tanara are 20 de ani si asteapta al doilea copil. Din cauza miopiei avansate, medicii i-au recomandat sa nasca anume asa.

Cate mamici atatea pareri. La acelasi etaj, doar ca in alt salon, am gasit-o pe Tatiana, care a incercat sa nasca si natural, dar si prin cezariana. Acum este la a treia sarcina. Pentru ca totul decurge bine, ea va naste pe cale naturala.

Doctorii spun ca in institutiile medicale din tara se recurge la cezariana doar in caz de nereguli ale sarcinii. Cu totii stim insa ca de multe ori dorinta mamei este lege. O confirma si procentul in crestere a acestor operatii, care acum este de 15 la suta, fata de 10 la suta in 2005.

Medicii spun ca o alta cauza a cresterii acestui procent este si conditia de sanatate tot mai precara a mamelor si a bebelusilor. Ei atentioneaza insa ca riscurile unei operatii de cezariana sunt mult mai mari decat se cunoaste.

Procentul este mult mai mare in Romania, unde fiecare a doua femeie naste prin cezariana.

Acolo, anul trecut statul a decis ca aceste operatii nu vor mai fi acoperite de polita de asigurare medicala decat in cazurile de urgenta.

Sursa: protv.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. simona

    Nasterea naturala face parte din pocainta femeii si din mantuire :”In dureri vei naste copii “(Fac.3,16).

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *