Selectați pagina

Cetățenii țării primesc informații insuficiente cu privire la gestionarea bugetului public național de către autorități

Cetățenii țării primesc informații insuficiente cu privire la gestionarea bugetului public național de către autorități

Veți fi surprinși atunci când o să aflați ce loc ocupă țara noastră în topul privind transparența gestionării banilor publici.

Republica Moldova s-a plasat pe locul 33 din 115 state privind transparența gestionării banilor publici.

Aceasta înseamnă că cetățenii țării noastre primesc informații insuficiente cu privire la gestionarea bugetului public național de către autorități, constată autorii raportului „Open Budget Index”, prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de reprezentații Ministerului Finanțelor, scri sputnik.md

Un punctaj aproape similar cu cel al Moldovei l-au obținut Ucraina, Japonia și Coreea de Sud. Astfel, în aceste țări doar șase din opt acte legislative sunt publicate oficial.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat că „poziția pe care s-a situat Republica Moldova este una bună, cu toate că trebuie îmbunătățite unele aspecte ce țin de transparența bugetară”.

Șeful adjunct al Secției de Operațiuni din cadrul Delegației UE la Chișinău, Marco Gemmer, a subliniat că „rezultatele obținute de Moldova sunt bune, însă insuficiente, astfel UE va acorda în continuare suport pentru îmbunătățirea situației.”

Locurile de frunte în acest top sunt ocupate de către Elveția, Noua Zeelandă și Africa de Sud. Aceste țări sunt cele mai transparente în procesul de cheltuire a banilor publici.

La coada clasamentului se află Qatar, Yemen și statul sud-african Lesotho. În aceste țări doar trei din opt acte normative sunt publicate.

Studiul „Open Budget Index” este unul internațional, lacare participă majoritatea statelor de pe glob și este efectuat de organizația „Budget Partnership”.

Republica Moldova participă la realizarea lui din 2016.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке