Selectați pagina

Cetățenii români plecați în străinătate, în caz de război, vor fi obligați să se întoarcă acasă în cel mult 10 zile

Cetățenii români plecați în străinătate, în caz de război, vor fi obligați să se întoarcă acasă în cel mult 10 zile

În caz de război, românii vor fi obligați să revină în țară

Cetățenii plecați în străinătate, în caz de război, vor fi obligați să se întoarcă acasă în cel mult 10 zile, potrivit unui proiect de lege propus de Ministerul Apărării Naționale, scrie sputnik.md

În caz de război, românii aflați peste hotarele țării vor fi obligați să revină în decursul a cel mult 10 zile, potrivit unui proiect de lege propus de Ministerul Apărării Naționale.

Cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii au obligația să se prezinte la locul, data și ora prevăzut de ordinul de chemare.

E vorba de proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, publicat pe site-ul oficial al instituției.

În caz de război, rezerviștii voluntari și rezerviștii cu domiciliu în România, care sunt plecați în străinătate vor fi obligați să se prezinte în termen de cel mult 10 zile de la data notificării.

“(…) la instituirea stării de urgenţă, a stării de asediu ori la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, rezerviştii voluntari şi rezerviştii cu domiciliul în România, plecaţi temporar în afara ţării, au obligaţia de a se prezenta, în termen de maximum 10 zile de la data notificării, la structurile din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, în vederea îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist concentrat sau mobilizat”, se spune în proiectul propus de MApN.

În ceea ce privește persoanele care nu au domiciliu în România, acestea vor fi obligate să revină în țară în cel mult 15 zile de publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare sau stare de război.

„Cetăţenii încorporabili şi rezerviştii care nu au domiciliul în ţară au obligaţia ca în termen de maximum 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare sau a stării de război, precum şi a decretului Preşedintelui României privind declararea stării de mobilizare sau instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă să contacteze centrul militar în evidenţa cărora se află cu privire la modalitatea de îndeplinire a serviciului militar”.

Persoanele care nu vor răspunde la ordinul de chemare vor fi amendați cu 1 — 2 puncte.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *