Selectați pagina

Cetățenii R. Moldova continuă să cheltuiască mai mult decât câștigă

Cetățenii R. Moldova continuă să cheltuiască mai mult decât câștigă

În al treilea trimestru al anului curent, veniturile disponibile ale cetățenilor R. Moldova au constituit în medie pe o persoană pe lună 2412,2 lei sau 142 de dolari, fiind în creştere cu 8,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, scrie radiochisinau.md

Ţinând cont de rata inflaţiei, creşterea a constituit 5,6%. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la datele Biroului Naţional de Statistică, principala sursă de venit a populaţiei rămâne salariul (45,1%), ceea ce este cu 1,5 puncte procentuale mai mult decât în anul trecut. Apoi urmează indemnizaţiile sociale (25%) şi transferurile rudelor de peste hotare (13,4%).

Veniturile populaţiei de la oraş sunt cu 687 lei mai mari decât veniturile populaţiei din mediul rural. Cota salariilor, de asemenea, este diferită – 59,4% şi, respectiv, 30,3%. Pentru populaţia rurală este caracteristică o pondere mai mare şi a prestaţiilor sociale, contribuţia acestora fiind de 28,3%, comparativ cu 21,7% în mediul urban. O situaţie similară este şi cu transferurile de bani: 19,9% în mediul rural şi 7,2% în mediul urban.

Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei depăşesc veniturile cu peste 25 de lei şi constituie în medie 2437,5 lei de persoană (+5,8% sau 3% în termeni reali).

Cea mai mare parte a cheltuielilor este destinată necesarului de consum alimentar – 43,4% (+0,4 p.p.). Pentru întreţinerea locuinţei, o persoană a alocat în medie 18,8% din cheltuielile totale de consum (-1 p.p.), pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 11% (+0,2 p.p), pentru servicii de comunicaţii – 4,7%. Cheltuielile pentru serviciile de sănătate au constituit 4,2% (-1,5 p.p.).

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке