Selectați pagina

Cetățenii moldoveni tot mai săraci. Veniturile și cheltuielile reale ale populației sunt în scădere

Cetățenii moldoveni tot mai săraci. Veniturile și cheltuielile reale ale populației sunt în scădere

saracie europeanaÎn al doilea trimestru al acestui an veniturile și cheltuielile reale ale populației au scăzut în timp ce cheltuielile au crescut, potrivit Biroului Național de Statistică. Veniturile sunt în continuare mai mici decât cheltuielile.

Veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 2030,4 lei, fiind în creştere cu 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, dar în termeni reali (cu ajustarea la indicele preţurilor de consum) veniturile populaţiei au înregistrat o descreştere de 5,8%. Mi mult de jumătate din venituri provin din activitatea salarială și prestațiile sociale. Veniturile din activitatea salariată reprezintă cea mai importantă sursă de venit -41,1%, prestaţiile sociale au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor în proporţie de 21,4%.

Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în trimestrul doi au constituit în medie pe o persoană 2080 de lei, fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 0,2%. În termeni reali (cu ajustarea la indicele preţurilor de consum) populaţia a cheltuit în medie cu 7,2% mai puţin comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015. Descreşterea cheltuielilor de consum per ansamblu a fost determinată preponderent de reducerea cheltuielilor în cazul populaţiei din mediul urban.

Cea mai mare parte a cheltuielilor, tradiţional este destinată produselor alimentare – 43,3%. Pentru întreţinerea locuinţei, o persoană în medie a alocat 18,5% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,7%.

Sursa: evzmd.md

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *