Guvernul Republicii Moldova dominat de PDM și condus de democratul Pavel Filip a semnat pe data de 11 iulie 2018 cu un consorțiu străin un contract prin care posibilitatea de dobândire contra bani a cetățeniei țării noastre va fi promovată la scară internațională, scrie flux.md

Executivul de la Chișinău a semnat miercuri un contract cu consorțiul MIC Holding LLC și Henley&Partners Government Services Ltd, ne informează serviciul de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii. Pentru partea moldovenească a semnat ministrul, tot el anterior prim-ministru, care a devenit cunoscut în țară și peste hotare din cauza unui scandal rușinos legat de actele sale de studii. Este vorba despre Chiril Gaburici (precizăm că din actele lui de studii nu rezultă cu exactitate dacă accentul la pronunțarea numelui cade pe litera „u” sau pe primul „i” din cuvântul „Gaburici”).

În baza contractului „consorțiul câștigător” îi va presta Republicii Moldova „servicii publice de elaborare, implementare și promovare internațională a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție”.

Sursa citată mai notează că structura care va asista țara noastră în procesul de comercializare a cetățeniei moldovenești a fost selectată printr-un concurs public organizat de Comisia de examinare a dosarului pentru obținerea cetățeniei prin participare la programul de investiții în Republica Moldova. „Este vorba despre Consorțiul companiilor format din MIC Holding LLC, Henley&Partners Holdings Ltd, Henley&Partners Government Services Ltd și Henley&Partners International Ltd.

Potrivit guvernanților, „scopul Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție constă în consolidarea percepției și a competitivității Republicii Moldova pe plan internațional, în vederea atragerii investițiilor străine directe în domeniile de dezvoltare strategică stabilite de Guvern”.

În cadrul ceremoniei de semnare a contractului, Chiril Gaburici a rostit următoarele cuvinte: „Cetățenia pentru investiții este o formă care se aplică în mai multe state, precum Letonia, Malta, Cipru, Canada, Australia și altele. Guvernul Republicii Moldova a elaborat acest instrument având la bază bunele practici internaționale și contând pe identificarea unui partener bun, de încredere, cu experiență internațională. Acum, când partenerul a fost identificat, semnăm contractul cu încrederea că în următorii 5 ani volumul investițiilor va atinge o valoare cumulativă de 1,3 miliarde de euro. Republica Moldova trebuie să fie foarte activă în atragerea investițiilor”.

Conform contractului, Consorțiul va suporta riscul economic, costurile și cheltuielile inițiale și continue aferente proiectării tehnice, implementării, activității consultative, acordării instruirilor, precum și promovării internaționale a Programului. Guvernul nu va finanța din mijloace publice Consorțiul pentru serviciile prestate, iar costurile și cheltuielile acestuia vor fi acoperite din comisioanele achitate de către solicitanții cetățeniei prin investiții.

În cadrul implementării contractului, liderul Consorțiului câștigător, MIC Holding LLC, se va axa pe creșterea investițiilor străine directe, elaborarea unui brand de țară în vederea consolidării percepției globale a Republicii Moldova și dezvoltarea domeniului imobiliar. MIC Holding LLC va genera noi oportunități economice și extinderea surselor de venituri externe pentru Republica Moldova, astfel asigurând investițiile capitale străine imediate în unul din domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova.

Ministerul condus de Gaburici ne dă asigurări că „implementarea legală și administrativă a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție va asigura acordarea cetățeniei doar solicitanților la Program care îndeplinesc în întregime cele mai bune standarde internaționale de diligență”, iar „Henley&Partners a oferit un sistem de verificare extrem de riguros a bunei reputații economice și financiare a persoanelor care doresc să dobândească cetățenia Republicii Moldova prin investiții, care se va desfășura în patru niveluri. Verificările la primele nivele vor fi efectuate de companii globale de diligență (de exemplu, Binder Dijker Otte (BDO), Risk Advisory Group sau Thomson Reuters) și se vor axa pe verificarea antecedentelor și validarea informațiilor cuprinse în formularele de cerere. Ultimul nivel de verificare va include verificarea riguroasă a aplicaților la Program prin autorități competente ale Republicii Moldova precum: Interpol, SIS, MAI, CNA”.

Recent jurnalistul și politicianul Iurie Roșca i-a adresat Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, o scrisoare deschisă prin care l-a rugat pe șeful statului să nu promulge modificările în legislație menite să transforme cetățenia țării noastre într-o marfă cu care guvernarea să poată face comerț. Roșca a subliniat, între altele, că există riscul intrării pe piața moldovenească a mai multor familii de străini care, dispunând de sume colosale de bani, ar putea să cumpere suprafețe imense de terenuri agricole, precum și alte bunuri de importanță strategică. Astfel securitatea economică și suveranitatea țării vor fi puse într-un pericol fără precedent în istoria noastră. Marele capital străin și transnațional va putea să controleze inclusiv viața politică din Republica Moldova.

Până la ora actuală nu cunoaștem care a fost reacția Președintelui la scrisoarea respectivă. Aflăm, însă, din surse oficiale, că precupețirea cetățeniei Republicii Moldova va deveni în curând una dintre noile practici ale guvernării oligarhice și uzurpatoare de la Chișinău.