Selectați pagina

Certificatele de concediu medical vor fi întocmite în mod electronic, iar salariatul nu va mai trebui să-l prezinte angajatorului

Certificatele de concediu medical vor fi întocmite în mod electronic, iar salariatul nu va mai trebui să-l prezinte angajatorului

Certificatele de concediu medical vor fi întocmite în mod electronic și vor fi transmise pentru stabilirea și plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, prin intermediul platformei guvernamentale MConnect, Casei Naționale de Asigurări Sociale și angajatorului, scrie bizlaw.md

Acest lucru este prevăzut într-un proiect de Hotărâre privind modificarea Instrucţiunii privind modul de eliberare a certificatului de concediu medical, propus spre consultări publice, și ar urma să fie implementat din 1 iulie.

Certificatul de concediu medical electronic îl va înlocui pe cel pe suport hârtie, iar CNAS va avea acces la datele din acesta în timp real pentru validarea concediului și stabilirea și plata indemnizației.

Odată cu implementarea certificatului electronic, angajații nu vor mai trebui să prezinte certificatul de concediu medical angajatorului, acesta fiind accesat prin intermediul platformei guvernamentale MConnect. Certificatele vor fi semnate de medicii care le eliberează cu semnături electronice.

Documentul prevede că Certificatul pentru incapacitate temporară de muncă a femeii gravide se va acorda pe durata concediului medical fără restricţii, prevederea actuală fiind numai pentru cazurile de incapacitate de muncă legată de sarcină.

Totodată, comparativ cu prevederile actuale de eliberare a certificatului din ziua constatării incapacității temporare de muncă pe o perioada de trei zile, după care certificatul se prelungește încă pentru trei zile, cu ulterioarele prelungiri în funcție de complexitatea maladiei, noile prevederi vor permite eliberarea certificatelor de concediu medical cu durata de 1 până la 10 zile calendaristice, în una sau mai multe etape. Certificatul de concediu medical va putea fi prelungit, în etape succesive de maximum 30 – 31 de zile calendaristice (1 lună).

Întocmirea certificatului de concediu medical se va efectua în data la care se acordă consultaţia medicală și se constată incapacitatea temporară de muncă, stabilinduse numărul necesar de zile de concediu medical. Noile reglementări prevăd și acordarea certificatului de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore sau la o dată ulterioară.

Potrivit unor modificări operate în noiembrie 2018 la Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, începând cu 1 iulie intră în vigoare mai multe reglementări ce țin de stabilirea și plata indemnizațiilor în legătură cu incapacitatea temporară de muncă și maternitate. De asemenea, începând cu 1 iulie, CNAS va stabili, calcula și achita indemnizația privind incapacitatea temporară de muncă conform datelor din certificatul de concediu medical electronic.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii