Selectați pagina

Cerere-tip date personale

Cerere-tip date personale

coletare_date_personaleProblema colectării, stocării şi prelucrării datelor personale a fost des discutată de noi în ultima perioadă. În Apărătorul din 2012 a fost publicată şi o cerere tip de refuz la colectarea datelor personale. Această cerere urma să o completaţi în momentul primirii formularului 9.

Cu toate acestea, tot mai multe scrisori primim că sunteţi obligaţi să semnaţi şi în alte locuri cereri prin care vi se cere acordul la prelucrare a datelor personale dvs. sau copiilor dvs. Din aceste considerente, vă propunem o cerere-tip de refuz pe care o puteţi depune către orice instituţie de stat sau alt organ ce vă cere acest acord.

În dependenţă de instituţia către care scrieţi refuzul, alegeţi frazele corespunzătoare din cererea de mai jos.

Doamne ajuta!

______________________________________________

Denumirea organizaţiei care va cerut acordul

De la _________________________________________

______________________________________________

                                                                                                                                                                                     (adresa)

ADRESARE

Privind refuzul la prelucrarea automatizată adatelor personale

La data de _________________, mie mi s-a propus să semnez un acord privind prelucrarea automatizată a datelor personale, necesar pentru ___________________________________________________________________________________________________________

(indicaţi pentru ce vi se cere acordul)

Confirm că refuz prelucrarea datelor mele personale din următoarele motive:

  1. Obligativitatea primirii acordului la prelucrarea datelor pentru _______________________________________________________________________________________________

(indicaţi motivul: primirea asistenţei medicale, primirea ajutorului social etc.)

contravine Constituţiei RM, care garantează acest drept necondiţionat cetăţenilor.

  1. Acordul pentru colectarea, stocarea şi prelucrarea automatizată a datelor personale a copiilor mei, contravine intereselor familiei noastre. Potrivit art. 3 al legii privind protecţia a datelor personale, date personale constituie orice informaţie cu privire la persoana fizică. Noţiunea de prelucrare, presupune orice operaţiune a operatorului cu careva date personale – colectarea, înregistrarea, sistematizarea, verificarea, utilizarea, transmiterea, inclusiv transmiterea transfrontalieră.

În procesul utilizării datelor personale, operatorul deţine dreptul de decizii sau săvârşire a unor acţiuni care generează efecte juridice pentru mine sau alţi subiecţi ai datelor personale.

Primind acordul persoanei la prelucrarea datelor personale – a oricărei informaţii despre mine şi familie – operatorul devine proprietarul acestora.

Fraza formală din anchetă privind dreptul meu de a-mi retrage în orice moment acordul, nu este o soluţie, deoarece operatorul până la acel moment are toate împuternicirile de a utiliza datele în măsură deplină.

Acest acord de facto mă face un potenţial obiect al manipulaţiilor criminale.

Luând în consideraţie cele expuse mai sus şi în conformitate cu art.5 al legii privind protecţia datelor personale, refuz colectarea, stocarea şi prelucrarea automatizată a datelor mele personale şi a membrilor familiei mele şi cer să mi se asigure dreptul la __________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________

(indicaţi: ex. studii, asistenţă medicală, documentare etc)

Cer să mi se dea un răspuns în scris potrivit legii cu privire la petiţii şi în termenii prevăzuţi de aceasta, pentru a-mi putea exercita dreptul de a ataca în instanţa de judecată decizia instituţiei date în caz de refuz.

Cu respect, _______________________________________________________________

(data, semnătura)

Ataşat – modelul de cerere

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. Anatolie

    Am ridicat certificat de nastere cu cod de identitate,adresindu-ma la sectia de pasapoarte botanica pentru a obtine forma 9 fara cod mi sa spus ca adresarea data s-o trimit aparte pe sectorul centru,iar pentru a obtine forma oricum trebuie sa te semnezi pe tip-cererea lor care contine acordul privind prelucrarea automatizată a datelor personale.Cum sa procedam mai corect,i-mi puteti spune?

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *