Selectați pagina

Cercetătorii trag un semnal de alarmă: numeroase alimente pe care le consumăm zilnic provoacă cancer!

Cercetătorii trag un semnal de alarmă: numeroase alimente pe care le consumăm zilnic provoacă cancer!
Acrilamida, o substanţă cancerigenă, se găseşte în alimentele bogate în amidon şi carbohidraţi ce sunt încălzite la temperaturi mai mari de 120 de grade Celsius

Acrilamida, o substanţă cancerigenă, se găseşte în alimentele bogate în amidon şi carbohidraţi ce sunt încălzite la temperaturi mai mari de 120 de grade Celsius

Institutul Alimentar Naţional din Danemarca a lansat un avertisment public referitor la o substanţă carcinogenă pe care o consumăm aproape în fiecare zi. Acrilamida este produsă atunci când alimentele ce conţin cantităţi mari de amidon şi carbohidraţi sunt încălzite la temperaturi mai mari de 120 de grade Celsius. Printre aceste alimente se numără pâinea, cartofii prăjiţi, chipsurile şi cerealele pentru micul dejun. De asemenea, cafeaua şi ţigările conţin la rândul lor acrilamidă.

Specialiştii danezi au solicitat autorităţilor Uniunii Europene să investigheze în amănunt această ameninţare la adresa sănătăţii publicului european.

„Putem spune cu un grad mare de siguranţă că există o legătură între alimentele care conţin acrilamidă şi cancer”, a anunţat Jørgen Schlundt, directorul Institutul Alimentar Naţional din Danemarca.

Studii mai vechi au sugerat că există o legătură între acrilamidă şi cancer. Cercetătorii suedezi au identificat în 2002 acest compus din greşeală şi au bănuit că este un agent carcinogen.

De atunci, mai multe studii au oferit rezultate neconcludente, însă acum, pentru prima dată, oficialităţile daneze au lansat un avertisment public.

„Trebuie să elaborăm reguli pentru această problemă. Trebuie să stabilim un prag şi să elaborăm măsuri prin care principalii actori din această industrie să reducă nivelul de acrilamidă din produsele lor”, a anunţat Schlundt.

Directorul institutului danez a anunţat că a contact deja EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor), solicitând experţilor să investigheze urgent riscurile. Institutele alimentare din Germania, Franţa şi Suedia au anunţat că susţin solicitarea oficialului danez.

„Atunci când am găsit salmonella în ouă, a fost o problemă uriaşă. Nimeni nu ştia cum o putem rezolva. Dar am reuşit, iar acum nu mai avem salmonella în ouă. Trebuie să ne gândim la acrilamidă în acelaşi fel – altfel, foarte multe persoane se vor îmbolnăvi de cancer, iar aceste cazuri pot fi prevenite”, a declarat Jørgen Schlundt. Expertul a adăugat că nu putem aştepta 10 ani pentru a rezolva această problemă.

EFSA a anunţat că va analiza cercetarea daneză în luna septembrie a acestui an.

Surse: EurActiv, DR Nyheder via descopera.ro

1 Comentariu

  1. marele Păcătos

    * Pentru cei ce doresc, o noutate veche, drojdiile sunt nişte ciuperci care dezvoltă întreit toate bacteriile patogene, respectiv, vă recomand să vă alimentaţi fără băuturile şi bucatele ce conţin drojdii.
    în loc de pâine crescută pe drojdii se poate măligă de pregătit, sau să procuraţi lavaş fără drojdii, sau să gătiţi astfel: http://www.youtube.com/watch?v=bLDC8T7ecy0

    conţine drojdii şi chefirul şi berea (pentru cei ce preferă) ş.a.

    La temă vreau să adaog că, totul este otrăvit, toată mâncarea, despre asta vorbesc Sfinţii.

    diavolii pot intra în oameni foarte uşor atunci când creştinul nu face cruce pe mâncare, băutură, sau nu zice rugăciunile mesei.

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *