Selectați pagina

Cercetătorii chinezi au reuşit, în premieră mondială, teleportarea cuantică între Pământ şi spaţiu

Cercetătorii chinezi au reuşit, în premieră mondială, teleportarea cuantică între Pământ şi spaţiu

O echipa de cercetatori chinezi a anuntat ca a reusit sa teleporteze o particula din regiunea Ngari, pana la satelitul Micius din spatiu, pe o distanta de 1400 de kilometri. Recordul anterior era de aproximativ 100 de kilometri.

Ce anume va vine in minte atunci cand va ganditi la teleportare? Cel mai probabil, echipa Enterprise din Star Trek. Nu este insa vorba despre o teleportare precum cea din Star Trek, insa ceea ce au reusit chinezii este impresionant.

Teleportarea cuantica se refera la transferul instantaneu al unei stari cuantice, sau a unui bit de informatie cuantica, de la o particula la alta, de-a lungul unei anumite distante.

Pentru ca aceasta teleportare sa fie posibila, doua sau mai multe particule trebuie sa fie legate. In fizica cuantica, asta inseamna ca cele doua sunt aceeasi particula, chiar daca exista in locuri diferite. Daca una are o anumita polarizare, si cealalta va oferi aceeasi masuratoare, chiar daca sunt despartite de distante uriase.

Abilitatea de a teleporta stari cuantice este extrem de importanta pentru calculatoarele cuantice, deoarece doua particule legate pot lucra ca o parola pentru distribuirea de informatii criptate, spre exemplu.

Experimentul chinezilor este de admirat, deoarece doua particule legate pot fi separate chiar si de intregul univers, chiar daca in practica asta e mai dificil.

Cercetatorii chinezi au reusit asta de sase ori. De fiecare data, doua particule erau legate pe Pamant, iar una era trimisa in spatiu. Astfel, chinezii au facut un pas urias in ceea ce priveste cercetarile in domeniul comunicatiilor cuantice.

Rusia vrea sa foloseasca teleportarea si sa implanteze cipuri in creier pana in 2035. Proiectul prezentat lui Vladimir Putin

Pana in 2035, Rusia ar trebui sa aiba propriul ei limbaj de programare, sa implementeze interfete neurale („cipuri in creier”, mai simplu spus) si sa dispuna de dispozitive de teleportare. Suna ca o fantezie a conspirationistilor, dar este un plan extrem de serios, realizat la cererea presedintelui Vladimir Putin de Agentia pentru Initiative Strategice si prezentat de presa oficiala a Kremlinului.

Asa-numita „Initiativa Nationala Tehnologica”, prezentata drept „o foaie de parcurs” pentru urmatorii 20 de ani, este un document semi-oficial. Agentia care a realizat-o este, teoretic, un ONG, insa il are in fruntea Consiliului de Supraveghere pe insusi Vladimir Putin. De asemenea, prezentarea proiectului a fost girata de unul dintre vicepremierii rusi, Arkadi Dvorkovici (foto jos).

Pentru aceste proiecte Agentia sustine ca ar avea nevoie de sume uriase, de ordinul trilioanelor. De pilda, pentru implementare unui sistem propriu de harti rutiere, SafeNet, ar trebui alocati in urmatorii 2 ani 10,8 miliarde de ruble – la cursul actual, 150 de milioane de euro.

O sursa oficiala de la Kremlin a declarat insa pentru ziarul Kommersant ca „dat fiind termenul lung al acestei foi de parcurs, poti scrie orice pe 20 de ani in avans, pentru ca de implementare se vor ocupa oricum altii”

Documentul promite ca pana in 2025 Rusia va avea 5G, o infractura de stocare a datelor personale in conditii de maxima securitate, sisteme autonome de transport si de gestionare a oraselor, sisteme de progrmare si monitorizare in industrie, care sa reduca dependenta de software-ul occidental, dar si propriul sau limbaj de programare, „sigur si eficient”. Iar pana in 2035, Agentia pentru Initiative Strategice sustine ca Rusia ar putea dispune de teleportare, computere cuantice si interfete neurale.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *