Selectați pagina

Cercetătorii au inventat un sistem prin care pot afla ce gândesc oamenii

Cercetătorii au inventat un sistem prin care pot afla ce gândesc oamenii

ganduriExperţii de la Universitatea California din Berkeley au realizat un algoritm prin care pot să afle ce anume spun oamenii în gând.

Sistemul interpretează activitatea cerebrală. Oamenii  de ştiinţă au observat că atunci când o persoană vorbeşte cu voce tare sau când spune ceva în gând se activează aceeaşi zonă cerebrală.

Pentru studiu, cercetătorii au măsurat activitatea neuronilor unor pacienţi epileptici, care erau operaţi pe creier. Au amplasat electrozi pe suprafaţa creierului acestora şi au monitorizat activitatea ceberală. În timpul experimentului, pacienţii citeau ceva cu voce tare şi apoi în gând.

Ulterior, cu ajutorul unui algoritm, cercetătorii au aflat ce pattern neuronal corespunde cu fiecare cuvânt, astfel că au putut descifra şi textul citit de pacienţi în gând. E ca şi când ar traduce cuvinte din altă limbă.

Acelaşi algoritm poate fi folosit pentru a afla ce muzică ascultă o persoană. Din păcate, sistemul nu este însă destul de avansat pentru a putea ajuta persoanele paralizate, care nu pot să comunice în mod normal.

Dar Brian Pasley, coordonatorul studiului, este convins că pe viitor acest lucru va fi posibil.

Rezultatul studiului a fost publicat în Frontiers in Neuroengineering.

Sursa: IFL Science, descopera.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

5 Comentarii

 1. Radu Humor

  Iar ne-am&au !) păcălit ?! :
  “Johannis contra unității României

  “Ca Președinte al României, voi susține reluarea unei discuții serioase cu privire la regionalizare și descentralizare. Actuala împărțire administrative teritorială a României datează din perioada comunistă și transformările prin care a trecut nu i-au alterat fondul.”

  Deci e comunistă, hein ? Nu regiunile, invenție stalinistă impusă de ruși, tot în comunism, sînt problema, ci revenirea la formula antebelică a județelor, valabilă și astăzi, după ce România a respins planul de (dez)integrare sovietic (planul Valev) care ar fi vrut să grupeze economic regiunile românești cu cele bulgare, ungare, etc, cu intenția de a distruge coerența industrială și agricolă a țării și de a scoate decizia din mîna autorităților naționale.

  Comunistă, hein ? Cu “comunismul” ăsta vrei să se lupte “entuziaștii” cu caș (de Sibiu) la gură, care au citit în manualele sorosiste de istorie despre regionalistul Sabin Gherman și despre madam Mungiu-Pippidi, tovarăși… pardon, camarazi de idei cu Lucian Boia, demitificatorul “mercenarului” Mihai Viteazul ?

  Nici nu a fost confirmat, nici nu s-a instalat, abia au trecut 2 zile și deja a dat comenzi, s-a răstit și a afirmat că vrea toată puterea, iar acum… ni se semnalează, prin oficină de presă, că tot sîntem luați de proști, direct tema de bază: regionalizarea “anticomunistă”.

  Înțelegeți acum de ce trebuia inventat acest neamț reformat, fost șef al UDMR-ului german, și trebuia cocoțat peste 6.300.000 de voturi anti, dar care se pun drept legitimitate acordată de români dumnealui, cel gata de a susține “discuția serioasă” despre destrămarea României ?

  Klaus Iohannis va relua discuţiile referitoare la regionalizarea României”

  Răspuns
  • marele Păcătos

   Sărut mâna, părinte!
   Sfaturile de pe link sunt pur şi simplu formidabile!
   atât de simplu, dar ţintesc exact în 10!
   Mulţumire!

  • irina

   de ce oare nu pot accesa acest linck?

 2. irina

  gata gata……..am putut deschide………..multumim parinte!
  🙂

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *