Selectați pagina

Cele 100 de centre de BAC vor fi supravegheate video şi dotate cu aparate de bruiaj

Cele 100 de centre de BAC vor fi supravegheate video şi dotate cu aparate de bruiaj

supraveghere video BACDupă ce anul trecut, sute de elevi au fost prinşi copiind în timpul examenului, ministerul educaţiei sporeşte măsurile de precauţie. Toate cele o sută de centre de bac, deschise în acest an, vor fi echipate cu camere video. Mai mult, înainte să intre în sala de examen, absolvenţii vor trece prin scannere de depistare a metalelor.

 Oficialii de la ministerul educaţiei au specificat, că în timpul sesiunii, elevii vor fi supravegheaţi de 1200 de camere video, instalate în cele o sută de centre de BAC din ţară. Sistemul de supraveghere nu a fost procurat deocamdată iar achiziţia va costa ministerul aproape şapte milioane de lei.

Anatol Topală, director, agenţia de asigurare a calităţii: Vom depista dacă un observator nu a fost corect sau un preşedinte de centru de bac, va fi uşor de determinat dacă cineva nu şi-a exercitat corect funcţia. Nu punem sistem de supraveghre video cu scopul de a pica cât mai mulţi elevi la examen, nu avem acest obiectiv. Vrem doar să organizăm bac-ul corect pentru toţi.

[youtube]http://youtu.be/YP8hOfNzUAI[/youtube]

Şi anul acesta fiecare elev este obligat să semneze înainte de examen o declaraţie pe propria răspundere prin care să confirme că nu are cu el materiale interzise. Totodată, pentru a nu repeta situaţia de anul trecut când ofiţerii anticorupţie au descins în mai multe centre de bac, reprezentanţii CNA se vor întâlni peste câteva săptămâni cu unii părinţi ai absolvenţilor pentru a discuta despre eventuale cazuri de corupţie.

Igor Grosu, viceministru al Educaţiei: Colegi de la CNA vor explica lucruri pe care trebuie să le cunoască fiecare . Sunt nişte activităţi de prevenire prin care încercăm să anticipăm lucrurile şi să-i canalizăm pe candidaţi să îşi concentreze atenţia pe pregătire. Bacul este un examen gratuit , nu trebuie să plătim. Pentru asta au fost alocate surse atât de minister cât şi de Agenţie şi administraţia publică locală.

Între timp, astăzi au început pretestările pentru candidaţii la examenele de absolvire. Peste 7 mii de elevi din clasele a douăsprezecea au susţinut proba la limba şi literatura română. Elevilor li s-a interzis să vorbească însă cu presa.

În acest an, examenul de bacalaureat va fi susţinut de aproape 29 de mii de elevi. Anul trecut, peste trei sute de lucrări de bacalaureat au fost anulate, iar aproximativ trei mii de elevi au picat examenul pentru că au copiat sau au avut cu ei telefoane mobile.

IRINA MIRON, VITALIE MOISEI PENTRU COTIDIAN

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. Xx

    Da, da frumos, daca copilul nu are capacitati spre exemplu la matematica dar poseda calitati artistice, nu 4, ca suntem roboti, pe de rost sa stim, ca la calculator repede sa lucreze fara erori.
    Stiu ca o sa apara sa ma critice ca trebuia sa invete ca nu stiu ce, dar nu la toti ajunge, sunt si oameni slabi la logica si limitati la posibilitati, asta deja nu inseamna sa ii inchidem la balamuc. Oameni sa fim, intelegatori.

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *