van_rompuy_7_400  Mai i se spune şi „El Pepe” și locuiește într-o cocioabă, la periferia orașului Montevideo. În 2010, singura lui avere era un Volkswagen Beetle din 1987. Nu e povestea unui om al străzii, ci a unui președinte de țară.

José Alberto Mujica Cordano (născut la 20 mai 1935) este un politician din Uruguay și un fost luptător de guerilla, membru al partidului Frente Amplio și preşedintele ales al țării. Stilul său auster de viață i-a adus titlul de „cel mai sărac președinte din lume”.

 „Sunt numit cel mai sărac președinte, dar nu mă simt sărac. Săraci sunt aceia care muncesc doar pentru a-și întreține un stil de viață costisitor și vor întotdeauna mai mult și mai mult,” a declarat Mujica, într-un interviu citat de BBC. „E o chestiune de libertate. Dacă nu ai multe posesiuni, nici nu trebuie să muncești toată viața ca un sclav pentru a le întreține, prin urmare ai mai mult timp pentru tine. Poate par un bătrân excentric… dar e o alegere liberă.” Cel mai sărac preşedinte din lume nu poartă niciodată cravată şi donează 90% din salariul său organizațiilor caritabile, în special unui program de locuinţe pentru săraci.

 Vederile sale, care promovează un „radicalism cuminte”, așa cum l-au numit jurnaliștii Adevărul, au ajutat țara să devină un model de creștere economică spectaculoasă, prin aplicarea unor politici macroeconomice prudente.

semneletimpului.ro