Selectați pagina

Cehia pune piciorul în prag și refuză UE: ”Nu vom primi migranți, nu avem nevoie de teroriști”

Cehia pune piciorul în prag și refuză UE: ”Nu vom primi migranți, nu avem nevoie de teroriști”

Preşedintele ceh Milos Zeman se opune planului guvernului de a primi până în 2017 în cadrul programului de transfer al refugiaţilor circa 2.700 de persoane care se află în prezent în ţări mediteraneene, de teama atacurilor teroriste, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt, relatează AFP.

„Preşedintele se opune primirii migranţilor în orice proporţie pe teritoriul ceh. Ţara noastră nu-şi poate permite să rişte atacuri teroriste precum cele care au fost comise în Franţa şi în Germania”, a afirmat Jiri Ovcacek.

„Altfel spus, prin primirea de migranţi vom crea o bulă de cultură propice atacurilor teroriste pe teritoriul Republicii Cehe”, a spus Ovcacek, în cadrul unei conferinţe de presă transmise în direct de postul public ceh de televiziune CT 24.

Republica Cehă ar trebui să primească în total 2.691 de refugiaţi până în 2017, potrivit guvernului tripartit de centru-stânga al prim-ministrului social-democrat Bohuslav Sobotka.

Iniţial, cabinetul s-a angajat voluntar să primească 1.100 de refugiaţi provenind din Italia şi Grecia, în cadrul programului de transfer. Acest număr a crescut apoi la 2.691.

Afluxul de migranţi în Europa este „absolut incontrolabil şi necontrolat”, a afirmat Jiri Ovcacek, răspunzând unei jurnaliste care îl întreba dacă preşedintele Zeman ar fi de acord cu primirea refugiaţilor care au fugit din cauza războiului şi care se află deja în Europa.

„Trebuie să recunoaştem acest lucru, care se vede şi în Germania, că nu suntem capabili să facem distincţie între migranţii economici şi refugiaţi de război”, a spus purtătorul de cuvânt.

Cunoscut pentru ostilitatea sa la adresa imigraţiei, Zeman a criticat deja duminică politica de deschidere faţă de refugiaţi promovată de cancelarul german Angela Merkel, mergând până la a o califica drept „lipsită de sens”.

„Cred că doamna cancelar trebuie să-şi schimbe opinia. Trebuie să recunoască că ‘Wilkommenskultur’ (cultura de a saluta venirea lor) s-a dovedit a fi lipsită de sens şi că Germania nu este capabilă să absoarbă o asemenea cantitate de refugiaţi, în special dacă se află jihadişti printre ei”, a spus şeful statului ceh citat de agerpres.ro.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке