Selectați pagina

Ceea ce l-a prăbușit pe satana și l-a izgonit pe Adam din Rai a fost voia lor proprie, neascultarea lor de Dumnezeu

Ceea ce l-a prăbușit pe satana și l-a izgonit pe Adam din Rai a fost voia lor proprie, neascultarea lor de Dumnezeu

Dacă ne vom gândi la prăbușirea lui Lucifer și la căderea primului om, vom vedea că ceea ce l-a prăbușit pe satana și l-a izgonit pe Adam din Rai a fost voia lor proprieneascultarea lor de Dumnezeu.

Ceea ce l-a prăbușit pe satana și l-a izgonit pe Adam din Rai a fost voia lor proprie, neascultarea lor de Dumnezeu

Ceea ce l-a prăbușit pe satana și l-a izgonit pe Adam din Rai a fost voia lor proprie, neascultarea lor de Dumnezeu

Și atunci, pentru a ne urca acolo de unde au căzut îngerii răzvrătiți și, după ei, primii oameni, trebuie să renunțăm cu desăvârșire la voia noastră dezordonată și păcătoasă.

Noi zicem în rugăciune: „Facă-se voia Ta, precum în Cer, așa și pe pământ”. Dar pentru ca să putem face acest lucru, trebuie să anulăm în așa măsură voia noastră proprie, încât, de ni se va porunci – asemenea ucenicului din Pateric – să plantăm varza cu rădăcina în sus, s-o facem fară nicio ezitare. Aceasta este culmea tăierii voinței și părerii noastre personale.

Iar această tăiere a voii și a părerii noastre are un tâlc adânc, fiindcă numai așa putem tăia vlăstarele păcătoase ale voinței noastre decăzute pentru a da libertate pomului nostru sufletesc să se dezvolte în voia lui Dumnezeu și să aducă toate roadele Duhului.

Și dimpotrivă, de nu le vom tăia, atunci toată seva ființei noastre se va irosi în zadar, hrănind vlăstare netrebnice, iar noi, pe lângă faptul că nu vom da niciun rod, dar ne vom răzvrăti mereu atât împotriva lui Dumnezeu cât și împotriva oamenilor, socotind că părerile și voile noastre sunt mai bune decât ale lui Dumnezeu și ale oamenilor. De aici pornesc toate ereziile și rebeliunile din Cer și de pe pământ.

Arhimandritul Paulin Lecca, Adevăr și Pace, Tratat teologic, Editura Bizantină, București, 2003, p. 94

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

6 Comentarii

 1. Anonim

  Amin🙏😇

  Răspuns
 2. Anonim

  NU ESTE CHIAR AȘA. MAREA GREȘEALĂ A LUI ADAM ȘI EVA A FOST CĂ NU AU ASCULTAT PORUNCA LUI DUMNEZEU DE A MÎNCA DIN POMUL VIEȚII CARE ESTE DE FAPT POMUL CUNOȘTINȚEI BINELUI ȘI RĂULUI. PÎNĂ SĂ MĂNÎNCE DIN ACEST POM ADAM ȘI EVA ERAU CA NIȘTE COPII NEVINOVAȚI, NU STIAU CE ESTE BINE ȘI RĂU DAR CÎND AU MÎNCAT DIN POMUL VIEȚII ATUNCI LI S-AU DESCHIS OCHII MINȚII, OCHII SUFLETULUI ȘI AU VĂZUT CĂ SUNT GOI ȘI S-AU RUȘINAT. ȘI A DOUA MARE GREȘEALĂ A LUI ADAM ȘI EVA A FOST CĂ NU ȘI-AU RECUNOSCUT GREȘEALA, PĂCATUL CI AU DAT VINA UNUL PE ALTUL ȘI PE ȘARPE ADICĂ PE DIAVOLUL. DACĂ ÎȘI RECUNOAȘTEAU PĂCATUL NEASCULTARII FAȚĂ DE PORUNCA LUI DUMNEZEU ATUNCI DUMNEZEU I-AR FI IERTAT DAR DE FAPT AȘA A FOST DE BUNUL ȘI ATOTPUTERNICUL DUMNEZEU SĂ SE ÎNTÎMPLE. DUMNEZEU SĂ NE IERTE PE TOȚI CĂCI TOȚI SUNTEM PĂCĂTOȘI ÎNAINTEA LUI DUMNEZEU. PENTRU PĂCATELE NOASTRE NU ESTE DE VINĂ ADAM ȘI EVA ȘI NIMENI DECÂT NOI ÎNȘINE CĂ DĂM VOIE PĂCATULUI SĂ PUNĂ STĂPÎNIRE PE INIMA NOASTRĂ. BUNUL DUMNEZEU ȘI MAICA DOMNULUI SĂ AIBĂ MILĂ DE NOI PĂCĂTOȘII ROBII SĂI ȘI SĂ NE DĂRUIASCĂ CREDINȚĂ ȘI POCĂINȚĂ DE PĂCATELE NOASTRE ȘI DE NECREDINTA NOASTRĂ AMIN DE BINE SĂ NE DĂRUIASCĂ CREDINȚĂ ȘI POCĂINȚĂ DE PĂCATELE NOASTRE ȘI DE NECREDINTA NOASTRĂ AMIN.

  Răspuns
 3. Anonim

  Aceste afirmații sunt neadecvate. Citiți Cartea lui Enoh. O să vă întărească în Credință și mai mult.

  Răspuns
 4. Anonim

  Lasă ca si Dumnezeu a fost pervers. Daca poate sa calatoreasca in timp, si sigur ca poate ca altfel nu ar mai fi Dumnezeu, atunci de ce a jucat teatrul ala ieftin cu izgonirea din rai, daca stia deja deznodamantul experimentului cu merele? Si cum mama dracului a ajuns șarpele ăla in rai, nu exista pază, intra si iese orișicine dupa placul lui?

  Răspuns
 5. Anonim

  Adevărat! Prin neascultare a căzut Adam din rai!!! Tot prin neascultare cad toți cei ce se abat de la dreapta credință Ortodoxa!!!

  Răspuns
 6. Anonim

  Doamne Dumnezeule sfinte miluieștene și ocrotește ne pe noi robii tăi Amin

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке