Selectați pagina

CEDO a condamnat Grecia pentru juramantul pe Evanghelie

CEDO a condamnat Grecia pentru juramantul pe Evanghelie

Grecia a fost condamnata de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru jurământul pe Biblie. Curtea de la Strasbourg a condamnat Grecia pentru încălcarea dreptului la libertatea religioasă, deoarece, în perioada 2009-2010, martorii au fost obligati să jure pe Evanghelie în timpul procedurilor judiciare elene.

In baza unei decizii anterioare, în cazul “Dimitras si altii”, Curtea Drepturilor Omului a condamnat Grecia pentru încălcarea articolelor 9 (libertatea de religie) și 13 (dreptul la recurs efectiv) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, prin procedura de înregistrare a datelor cu caracter personal și obligația jurământului religios. Pe parcursul anilor 2009-2010, declarația de religie a fost obligatorie pentru martorii din instanțele elene.

Problema abolirii jurământului religios obligatoriu în instanța de judecată a fost solicitata prin recursul formulat de Panaiot Dimitras, Andrea Gilbert (cetățean al Statelor Unite), Nicolas Milonas, Grigorie Vallianatos, Evanghelia Vlaimi, Antonia Papadopoulos, Dimitri Tsabrounis Nafsika Papanikolaotos, membri ai organizației non-guvernamentale ‘Observatorul grec din Helsinki’.

Reclamantii argumentează că obligația unui martor de a depune jurământ pe Evanghelie a fost o încălcare a dreptului la respectarea vieții private și de familie, a dreptului la libertatea de gândire, de conștiință și de religie, în temeiul articolelor relevante din convenția menționată anterior, conform careia discriminarea este interzisă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *