Selectați pagina

CEDO a condamnat RUSIA pentru legea împotriva propagandei sodomite.

CEDO a condamnat RUSIA pentru legea împotriva propagandei sodomite.

Activitștii LGBT au dat Rusia în judecată la CEDO.

Legea rusească privind propaganda homosexuală este discriminatorie și încurajează homofobia, a anunțat CEDO.

Judecătorii Curții de la Strasbourg spun că Rusia a discriminat trei activiști homosexuali, care s-au opuse legii adoptate în 2013, prin care promovarea homosexualității este interzisă în rândul tinerilor sub 18 ani.

Legea „întărește stigmatul și prejudecățile și încurajează homofobia”, spune hotărârea CEDO. Grupurile de susținere a drepturilor homosexualilor au condamnat legea.

Conform acestui act normativ, persoanele care promovează comportamentul homosexual în rândul minorilor pot fi amendate  cu până la 5.000 de ruble (85 de dolari), iar oficialii riscă o amendă de 10 ori mai mare.

Firmele și școlile pot fi amendate cu până la 500.000 de ruble, conform BBC.

Homosexualitatea a fost dezincriminată în Rusia, în 1993, dar sentimentele antihomosexuale sunt în creștere ,conform sursei citate. CEDO a decis că amenzile aplicate activiștilor homosexuali ruși au încălcat articolul 10 (privind libertatea de expresie) și articolul 14 (interzicerea discriminării) din Convenția Eruopeană pentru Drepturile Omului.

Potrvit deciziei CEDO, legislația menită să oprească promovarea homosexualității nu a fost „definită clar” și a fost implementată în mod arbitrar. „Nu a servit niciunui interes public legitim”, spune Curtea.

Cei trei activiști au fost declarați vinovați pentru proteste față de lege, între 2009-2012, în fața unei școli din Riazan, a unei biblioteci pentru copii în Archangel și a unei clădiri administrative în Sankt Petersburg.

Curtea a respins ideea guvernului rus că o astfel de lege este necesară pentru o moralitate perfectă. Guvernul „ nu a reușit să demonstreze că libertatea de expresie pe temele LGBT ar afecta în mod negativ familiile tradiționale actuale sau le-ar compromite viitorul”.

CEDO a condamnat Rusia la plata unor despăgubiri pentru activiști, cuprinse între 8.000 și 20.000 de euro.

 

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

2 Comentarii

  1. Doar Eu

    maica rusie e guvernata cu cap nu cu alte parti , cu credinta si puritate nu …..

    Răspuns
  2. Mircea

    ce nenorociti aia de la CEDO…..or fi homosexuali

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *