Selectați pagina

CEDO a condamnat Bulgaria pentru că nu a recunoscut un transsexual

CEDO a condamnat Bulgaria pentru că nu a recunoscut un transsexual

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Bulgaria ar fi încălcat dreptul la viață privată al unei femei care se consideră bărbat, din cauză că o instanță bulgară i-a respins acesteia cererea de a își schimba în acte numele și sexul consemnate oficial. CEDO obligă Bulgaria să-i plătească persoanei daune morale în valoare de 7.500 de euro (8.500 dolari), potrivit dpa și Agerpres, citat de Active News.

Un tribunal bulgar a respins cererea femeii ca fiind legal inadmisibilă, chiar dacă a acceptat că aceasta se consideră de gen masculin, trăiește ca un bărbat și a avut o intervenție chirurgicală la sâni.

CEDO a notat că alte instanțe bulgare au aprobat schimbări în registrele de stare civilă în cazuri similare și chestiunea se află în prezent în fața Curții Supreme de Casație a țării.

Reclamanta s-a plâns instanței din Strasbourg că, după ce și-a extirpat sânii, a vrut să facă și operația finală de schimbare de sex, însă medicii au refuzat această procedură până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești care să confirme schimbarea sexului în acte.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *