partideFondul de subvenționare al partidelor police prevăzut de proiectul bugetului pentru anul 2016 prevede alocarea pentru partidele politice sume de bani în valoare totală de 39,85 milioane de lei.

Dintre acestea, fiecare partid va primi câte o anumită sumă în funcție de rezultatele obținute la ultimele două scrutine electoale: alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 și alegerile locale generale din 14 iunie 2015. Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir, a efectuat și un calcul aproximativ al sumelor care urmează să le primească fiecare partid în parte, scrie realitatea.md.

Astfel, potrivit calculului efectuat de secretarul CEC, cel mai mult ar urma să obține Partidul Liberal Democrat din Moldova, căruia ca urmare a rezultatelor obținute la ultimele două scrutine electoale, va beneficia de circa 8.006.895,82 lei. Pe locul doi se află Partidul Socialiștilor din Republica Moldova căruia urmează să-i revină circa 7.030.898,88 lei, urmat de Partidul Democrat din Moldova cu un total de circa 7.019.117,7 lei.

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova va beneficia în 2016 de circa 5.403.570,12 lei, Partidul Liberal – de 4.234.491,72 lei, iar „Partidul Nostru”, care a participat doar la alegerile locale – de circa 1.846.521,6 lei.

Următoarele formațiuni, vor primi sume sub un milion de lei.

„De remarcat că cifrele reprezintă sumele ce urmează a fi oferite pe parcursul întregului an în curs, achitate în tranșe lunare”, mai scrie Andrei Volentir într-o postare pe contul său de Facebook, precizând totodată că „cifrele obținute reprezintă un calcul estimativ, cu aproximație și un exercițiu de simulare”.

Realitatea.md amintește că, anterior, un calcul similar a fost efectuat toamna trecută de către experții „Promo-Lex”. Aceștia însă au reieșit din suma totală de circa 60 de milioane de lei din bugetul de stat. Astfel, în baza acestuia, Partidul Liberal Democrat din Moldova urma să primească 16 mln lei, Partidul Democrat – 14,5 mln lei și Partidul Socialiștilor – 10,6 mln lei, iar PCRM, PL, PPPN, BE PPEM, PNL, PPRM urmau să beneficieze de alocaţii între 10 mln lei şi 1 mln de lei.

Legea privind finanțarea partidelor politice prevede alocarea a 0,2% din veniturile bugetului de stat pentru actorii electorali din Moldova, care urmează a fi repartizate proporțional cu performanțele obținute de aceștia la alegeri. Legea presupune următoarea formulă de calcul a alocațiilor: 50% pentru performanțele obținute la ultimele alegeri locale și 50% la cele parlamentare.

Ce sume vor primi partidele politice din bugetul de stat. Calcul, efectuat în baza proiectului bugetului pentru 20161

Sursa : realitatea.md