Selectați pagina

Ce simbolizează ouăle roşii şi mielul pascal

Ce simbolizează ouăle roşii şi mielul pascal

HRISTOS A ÎNVIAT!

ADEVĂRAT A ÎNVIAT!

Hristos_A_InviatCu aceste cuvinte se salută creştinii în perioada dintre Învierea Domnului şi Înălţare. La marele praznic al Sfintelor Paşti tradiţia este să se consume miel, pască şi să se ciocnească ouă roşii. Miel şi pască – ca o prelungire a practicii evreilor la acest praznic (în amintirea poruncii dată de Dumnezeu la ieşirea lor din robia Egiptului), iar sensul duhovnicesc pentru creştini este eliberarea din robia patimilor. Ouăle pot simboliza un izvor al vieţii şi vopsite în roşu amintesc de Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care conform tradiţiei a curs şi a înroşit ouăle dintr-un coş cu care Maria Magdalena venise la Răstignirea lui Iisus Hristos şi îl pusese la picioarele Crucii Lui. Mâncând ouăle înroşite, preînchipuim părtăşia la viaţa sfinţită prin Sângele lui Hristos.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. octavian

    Mai este o versiune a sensului mieluilui pascal si a oualor rosii.

    Mielul de Pasti Il intruchipeaza simbolic pe Mantuitorul Care S-a dat pe Sine ca un miel spre junghiere – jertfa pentru iertarea pacatelor noastre. Mancand miel la Pasti inseamna ca ne impartasim din jertfa lui Hristos.

    Iar oul rosu simbolizeaza mormantul in care a fost pus Iisus Hristos si ciocnind oul rosu si zicand: ”Hristos a Inviat”, noi aratam ca mormantul nu l-a tinut pe Dumnezeu, ci El a Inviat si ne-a rascumparat pe noi prin moartea si patimirea Sa.

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii