„O dată, într-o discuţie cu soacra mea, i-am spus că am fost la biserică și am dus un pomelnic pentru cei vii și altul pentru cei adormiţi. Soacra mea s-a speriat și mi-a mărturisit că îi este teamă să ducă la Biserică pomelnice pentru că s-ar putea să fie încurcate. Se spune că, dacă încurci pomelnicele (n.r.: cele pentru vii cu cele pentru cei adormiţi), ai probleme”, a mărturisit o cititoare.

Ce se întâmplă când din greşeală se încurcă pomelnicele pentru cei adormiţi cu cele pentru cei vii?

Ce se întâmplă când din greşeală se încurcă pomelnicele pentru cei adormiţi cu cele pentru cei vii?

Într-o biserică, după slujbă, se împărțeau prescuri. Băiatul de altar stătea lângă sfeşnic. Deodată, o femeie a alergat la preot și a i-a zis cu disperare:

– Eu am dat la proscomidie pentru cei vii, iar acolo se împarte proscomidie pentru cei adormiţi!

Preotul i-a răspuns cu calm:

– Oricum, care ar fi diferenţa?

Femeia a stat înmărmurită timp de două minute, fără să știe ce să spună. Apoi, preotul i-a explicat totul, dar reacția a fost grăitoare. Astfel se prăbușesc superstițiile. Dacă preotul ar fi fost un enoriaș obișnuit sau un băiat de altar, probabil că ar fi existat un scandal.

Pentru Dumnezeu toți suntem vii, dar ce se întâmplă dacă se încurcă pomelnicele?

Nu se va întâmpla nimic dacă se confundă din greșeală pomelnicele pentru cei adormiţi cu cele pentru cei vii. Un pomelnic pentru sănătate nu este pentru sănătate, ci „pentru cei vii”, iar un pomelnic pentru cei adormiţi este un pomelnic „pentru cei plecați dintre noi”. Astfel că pomelnicele nu sunt pentru a-i mângâia/adormi pe cei morți sau pentru a-i trimite pe cei vii în „lumea cealaltă”.

Prin urmare, le doresc tuturor, și mie însumi, împărăția cerurilor și să nu suferiţi de prostie! Amin.

Preot Nicolai Babkin