Selectați pagina

Ce riscuri implică ECRANELE pentru copilul tău. Cât timp stă cel mic la televizor sau la computer?

Ce riscuri implică ECRANELE pentru copilul tău. Cât timp stă cel mic la televizor sau la computer?

copil+tabletaCopilul tău petrece multe ore în faţa diverselor ecrane: tv, computer, smartphone, tabletă. Te-ai gândit ce efecte au aceste dispozitive asupra sănătăţii sale fizice şi psihice?

Mulţi părinţi, adesea din comoditate, îşi lasă copilul ore întregi în “grija” unui dispozitiv electronic: tv, tabletă, mobil, jocuri video etc. Specialiştii avertizează că aceste mijloace de comunicare le pot influenţa sănătatea pe termen lung.

Pentru un copil de 6 ani, două ore pe zi în faţa unui ecran cresc riscurile maladiilor cardiace, ale hipertensiunii arteriale, diabetului, supragreutăţii. Lumina albastră emisă de tablete afectează melatonina, “hormonul somnului” şi, deci, orologiul nostru biologic. Două ore de expunere duc la scăderea cu 22% a nivelului melatoninei, antrenând tulburări de somn, risc de diabet, de obezitate şi chiar cancer de sân.

Ce spun oamenii de ştiinţă

Bazându-se pe cele mai noi cercetări din neurobiologie şi psihologie, cercetătorii sugerează soluţii:

1. Dialoghează în loc să interzici. Părinţii şi educatorii nu trebuie să aibă o reacţie de interzicere, fiindcă vor obţine contrariul. Este nevoie de discuţii şi de control.

2. Regula 3-6-9-12. Este o regulă impusă de Academia americană de pediatrie: fără ecrane (tv, calculator, consolă, tablete, mobil etc) înainte de 3 ani, o oră pe zi între 3 şi 6 ani, 2 ore pe zi între 6 şi 9 ani şi 3 ore de la 12 ani în sus.

3. Înainte de 2-3 ani: fără tv! Ecranele (tv, DVD) nu au nici un efect pozitiv pentru copiii mai mici de 2-3 ani. Mai mult, pot induce consecinţe nefaste în dezvoltarea copilului, precum retard şcolar, luare în greutate, întârziere în vorbire, deficit de concentrare şi de atenţie sau chiar riscul de a adopta o atitudine pasivă faţă de lume. Tabletele trebuie oferite cu prudenţă celor foarte mici, doar pentru a însoţi dezvoltarea senzomotorie.

4. Între 3 şi 6 ani fără consolă, tabletă personală sau programe de ştiri. La această vârstă este important să inviţi copilul să vorbească despre ce vede pe ecrane. Calculatorul şi consolele pot fi un suport ocazional de joacă în familie. Înainte de 6 ani, este nerecomandat ca un copil să se joace singur, fiindcă poate deveni repede compulsiv şi poate avea tendinţa de a fugi de lumea reală. Imaginile violente ale jurnalelor de ştiri nu sunt pentru ei.

5. Între 6 şi 12 ani învaţă-l să se autocontroleze. Sunt anumite dispozitive care îl pot ajuta pe copil, mai ales dacă are probleme de vorbire sau de scriere. Nu trebuie însă exagerat. Acestea pot antrena carenţe în activitatea fizică, izolare socială sau tulburări de vedere.

6. Adolescenţii. Mai ales la această vârstă, copilul are nevoie de dialog şi de control, fiindcă maturizarea cerebrală nu e încă terminată. Acum, ecranele, bine utilizate, sunt utile pentru formarea spiritului şi a inteligenţei şi pentru dezvoltarea creierului. Dar folosirea excesivă a internetului conduce la o gândire superficială, sărăceşte memoria şi capacitatea de sinteză.

Sursa: Libertatea.ro

 

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *