Selectați pagina

Ce poate face un credincios laic atunci cand preotul paroh invata public erezia, sau aduce papistasi sau alti eretici in Sfantul Altar?

Ce poate face un credincios laic atunci cand preotul paroh invata public erezia, sau aduce papistasi sau alti eretici in Sfantul Altar?

Raspunsul la aceasta intrebare este pe cat se poate de simplu: paraseste biserica si pe preotul care face astfel de lucrare, nu inaite de a da marturia cea buna, adica,  trebuie spus preotului cum ca greseste, conform canoanelor nu are dreptul sa aduca papistasi sau protenstanti sau alti eretici in Biserica, si mai ales sa predice, sau sa boteze prin stropire, sau sa predice de la amvon ecumenismul!!!
Trebuie mustrat preotul si  aceast lucru se poate face si in scris, publicat pe internet sau unde se poate.

Daca preotul nu ne asculta, atunci sa mai aducem marturia ortodoxa a unui preot sau doi conform Sfintei Scripturi si daca nici de acestia nu asculta sa faci o scrisoare de plagere episcopului locului, iar daca nici de episcop nu asculta (bineinteles in cazul in care episcopul este ortodox si nu ecumenist si atunci il va lauda) atunci sa iti fie tie ca un pagan si ca un vames si sa nu primesti binecuvantare, nici aghiasma, nici Sfanta Impartasanie din mana lui, nici sa te spovedeti, nici sa primesti vreo Sfanta Taina din mana lui, nu pentru ca Tainele savarsite de el nu ar fi valabile, dar ca protest impotriva ereziei.

Comunitatea parohiala trebuie sa fie anuntata si ea, astfel incat sa se stie ca preotul are o problema serioasa, si nu il parasiti doar dintr-un capriciu.   Comunitatea poate fi anuntata prin tiparirea unei scrisori inmanate fiecarui credincios in Biserica, ca sa stie toti care sunt motivele plecarii dvs.

Asa au procedat intodeauna Sfintii Bisericii. E suficient sa citim viata Sfantului Maxim Marturisitorul, sau Santul  Nicolae, sau Sfantul Ioan Hrisostom, si sa ne lamurim ca acesta a fost  modul de manifestare in fata ereziei. Noi urmam sfintilor.

preot Matei Vulcanescu

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

4 Comentarii

 1. simona

  “…nu pentru ca Tainele savarsite de el nu ar fi valabile, dar ca protest impotriva ereziei” .

  Deci , daca Tainele sunt valabile , cum ne permitem noi sa hulim si sa ne indepartam de la Sfintele Taine ? Pai , ce este mai important , Tainele , sau preotul ? Erezie este , asa cum arata Sfintii Parinti , sa se savarseasca Sfintele Taine si sa nu se impartaseasca credinciosii , batjocorind Sfintele Taine , care se savarsesc in zadar .Deci , Imparatul ne cheama la Cina Sa , iar noi o refuzam , pentru ca protestam impotriva preotului . Pai , pe cine consideram mai mare dintre cei doi ? Pe preot , sau pe Imparatul Imparatilor , care ne cheama la Sfanta Cina ? Vai , noua , ca strecuram tantarul si inghitim camila ! Vai noua , ca am ajuns , din rautate , orbi , batjocorind Sfintele Taine pentru judecati si orgolii lumesti !
  Daca Tainele sunt valabile , reiese ca toate celelalte sunt valabile in acea biserica si trebuie sa le primim cu evlavie , iar celelalte sa fie rezolvate cu buna cuviinta si smerenie . Sfantul Constantin cel Mare , atunci cand primea vreo para impotriva unui preot , raspundea ca nu este el in masura sa judece un preot si chiar daca ar vedea si ar auzi pe un preot pacatuind , l-ar ascunde sub mantia sa . Sa nu ne amagim ca aceste probleme nu sunt stiute si arhistiute de catre toti preotii si de catre Intaistatatori , dar exista motive mult mai verosimile si mult mai serioase , pentru care nu se iau ” masurile ” atat de dorite de catre unii , iar unul dintre motive ar fi , ca nu exista motive suficient de indreptatite , care sa faca asa o mare tulburare in Biserica . Poate ca , pana la urma , si cei care fac tulburare dupa tulburare , vor intelege ca lucrul cel mai iubit de Dumnezeu si de suflet , este pacea.
  “Acolo unde nu este pace , celelalte lucruri sunt de prisos ” , spune Sfantul Ioan Gura de Aur.

  Răspuns
 2. simona

  Si , ceea ce ma uimeste din cale afara , este faptul ca suntem indemnati sa dam in vileag pacatele altora , pe internet si in public , deci pe orice cale , lucru pe care nici preotii nu au voie , dar nici mirenii . Cum , Doamne , iarta-ma , sa trambitam in vazul si auzul tuturor , despre problemele din “casa “noastra ? Pai , cum sa nu rada neamurile de noi , vazand atata tulburare in Biserica cea dreapta ? Oare asa implinim cuvintele Mantuitorului , care spun : ” Asa sa straluceasca lumina voastra , ca sa vada neamurile si sa se intoarca si sa slaveasca pe Dumnezeu ” ? Asa ? Sa ne intindem rufele murdare in nasul tuturor ?
  Maaare bine , ca nu toti credinciosii gandesc asa , nici macar toti romanii , ca mai sunt destui oameni cu judecata , care totusi nu-si spun ca sunt credincosi , dar au in fire bunul simt.
  Nu ne-ar judeca nimeni daca am trambita pacatele noastre si nu ale altora , dar nici pe ale noastre nu e bine sa le afisam in vazul tuturor , ci sa le aratam acolo , unde trebuie . Se pare insa , ca suferim de o mare boala , cu totii : indreptatirea de sine . Oare , daca ar veni acum Hristos , ar gasi credinta pe care atat de mult o scoatem in evidenta ? Am ajuns deja la iubirea de vrajmasi , la care , daca nu ajungem , nu vom vedea pe Dumnezeu ? Eu cred ca , cei care au ajuns la acea iubire , de vrajmasi, le-ar crapa obrazul de rusine , daca ar fi nevoiti vreodata , sa faca cunoscute pacate straine. Desi , nu ar face-o , dar ipotetic vorbind !

  Răspuns
 3. marele Păcătos

  Toţi Sfinţii din câţi cunosc, care li se descoperea de către Duhul Sfânt ereziile preoţilor slujitori – ei în semn de protest nici nu intrau în mir-ungere, nici nu se impărtăşeau, ci la slujbă stăteau, primind Har şi făcându-se frică de Preacurat Trupul şi Preacurat Sângele Domnului!
  mai mult ca atât, nu-i pomenea pe astfel de eretici la slujbe când slujeau!
  Desigur că, dacă omul intenţionat Huleşte Duhul Sfânt – cu să te mai rogi pentru aşa un om? degeaba!
  asta ca şi cum să te rogi pentru Arie sau pentru alţi antihrişti hulitori întunecaţi, sărmanii ca Domnul să-i ierte.

  Există diferenţă dintre cei ce sunt povăţuiţi şi au daruri şi cunosc adevărul de la Domnul Dumnezeu Duhul Sfânt, şi cei neştiutori, fiind-că pe cei neştiutori dar smeriţi – Domnul îi împărtăşeşte vără vină, prin îngeri nevăzuţi, dacă preotul e lipsit de har, şi în Biserică se săvârşeşte Sfânta Taină măcar pentru un singur Creştin adevărat, iar dacă nu-s adevăraţi şi nici preotul nu are har – atunci oamenii se pot şi îmbolnăvi primind “împărtăşania”, fiind-că acolo nu mai e sfinţenie.

  Să faci sau să facă cineva din capul său, din propria poftă – asta e ca şi cum s-ar asemăna cu heruvimul căzut – satana, el face din mândrie ce doreşte, iar Sfintele Canoane şi Sfânta Tradiţie este ascultare de către Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt – Domnul!

  iată şi toată diferenţa.

  Răspuns
 4. simona

  Am cunoscut Parinte smerit : Parintele Ilarion Argatu . Acesta a ajutat multi oameni ,pe care cu sfatul , pe care cu vindecare de boli si demonizare .Dar cand a fost intrebat despre un oarecare preot , care isi facuse o comunitate aparte si nu dadea voie celor ce veneau la biserica acestuia sa mearga si in alta parte la Sfintele Slujbe , precum si alte lucruri , parintele Argatu a tacut si nu a vorbit nici de bine , nici de rau pe acel preot , dand exemplu de smerenie si de comportament crestinesc . Pe parintele Argatu il vorbeau de rau chiar unii calugari din aceeasi manastire ( Cernica) , insa parintele Argatu nu vorbea nimic despre alte persoane , ci doar facea rugaciuni pentru toti , apoi dadea sfaturi si raspundea la diferitele intrebari ce i se puneau . Dar de altii nu vorbea niciodata , asa cum trebuie sa faca un adevarat calugar , dupa cum reiese si din sfatuirile Sfantului Porfirie al Greciei.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *