Selectați pagina

Ce mănâncă, de fapt, măicuțele în Postul Paștelui! Secretul vechi de sute de ani

Ce mănâncă, de fapt, măicuțele în Postul Paștelui! Secretul vechi de sute de ani

Ai vrea sa tii post dar nu stii ce sa gatesti? Ia ca exemplu un meniu pentru o saptamana de post, recomandat de Maica Nectaria de la schitul Poiana Maicilor, din judetul Neamt. Este vorba de o saptamana obisnuita din Postul Mare, nu prima sau ultima saptamana, cand postul e mai aspru.

In acest meniu pentru o saptamana de post, de luni pana vineri, nu se foloseste deloc ulei. Maica Nectaria gateste cu ulei in Postul Mare doar sambata si duminica. La schitul Poiana Maicilor se mananca toata saptamana doar de doua ori pe zi. Este o randuiala respectata in acest lacas, dar exista si manastiri unde se ia in plus o gustare sau altele in care miercuri si vineri se mananca doar o data pe zi.

Cum se gateste si se ia masa la manastire

De obicei, mancarea se pune in boluri mari in mijlocul mesei si fiecare se serveste cat vrea. Totusi, masa dureaza doar vreo 10-15 minute. Se face o rugaciune, dupa care staretul sau stareta suna dintr-un clopotel si incepe masa. In timp ce mananca, nimeni nu vorbeste si asculta un frate sau o sora care citeste dintr-o carte de folos pentru suflet. La sfarsit, se suna din nou din clopotel, ceea ce marcheaza sfarsitul mesei. Toata lumea se ridica si face rugaciunea de multumire.

Se spune ca mancarea este mai gustoasa la manastire si pentru ca maicile sau calugarii care o prepara se roaga in timp ce gatesc. De obicei, repeta in timp ce lucreaza rugaciunea lui Iisus: ”Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul/pacatoasa”.

Meniu pentru o saptamana de post
Luni:
Dimineata (ora 10): ceai, cartofi copti, linte verde, masline, dulceata de cirese amare, paine.
Pranz (ora 15): ciorba de urzici; mancarica de fasole; gogonele; compot de prune, mere; paine.

Marti:
Dimineata: ceai, iahnie de fasole, orez dulce, dulceata de pepene galben, paine.
Pranz: ciorba de fasole; piure de cartofi, urzici pasate, mamaliga, usturoi; compot de cirese, banane; paine.

Miercuri:
Dimineata: ceai, pate de soia de casa, cartofi natur, gem de prune, paine.
Pranz: supa de rosii; fasole verde, piure, mamaliga, usturoi; suc de fructe.

Joi:
Dimineata: ceai, salata orientala, fasole veche fierta, dulceata de merisoare, paine.
Pranz: supa crema de legume; pilaf, ciuperci fierte cu un pic de ceapa; paine; halva.

Vineri:
Dimineata: ceai, cartofi copti, salata de ghebe marinate, dulceata de cirese, paine;
Pranz: supa de legume cu broccoli; ghiveci; castraveti in otet; salata de fructe.

Sambata:
Dimineata: lapte de soia, paine, pate de naut, cartofi prajiti, masline, salata de spanac.
Pranz: ciorba de bureti (hribi); piure, snitele de soia, salata de varza murata; clatite de post; paine.

Duminica:
Pranz (ora 12): ciorba de bureti (hribi); pastrav (de Florii, cand este dezlegare la peste), sarmale de post; chiftele de soia; cozonac de post.
Cina (ora 18): ceai, paine, cartofi inabusiti, salata de cruditati, fructe diverse.

Retete din meniu pentru o saptamana de post

Ciorba de urzici
Se fierb ceapa, morcovii si ardeiul separat. Urzicile se spala si se oparesc separat intr-un amestec de apa si bors (la un litru de apa jumatate de cana de bors). Se scurg si se lasa un pic la racit. Apoi se toaca si se adauga in zarzavatul fiert. Se acreste cu zeama in care au fost oparite urzicile. Se adauga verdeata(patrunjel sau leustean) si sare dupa gust.

Pate de soia
Boabele de soia se pun la inmuiat, de cu seara. A doua zi, se scurg si se pun la fiert in alta apa timp aproximativ o ora. Observatie: boabele de soia raman un pic tari, oricat le-ai fierbe. Se dau prin masina de tocat carne, apoi se pun in blender cu un pic de apa, sare, usturoi, condimente (oregano), un sfert de ceapa, una sau doua ciuperci fierte.

Orez dulce
O cana de orez se pune la fiert cu patru cani de apa rece la foc mic. Cand e gata fiert se adauga o jumatate de cana de zahar si o jumatate de lingurita de sare.

Linte verde
Se pune cantitatea dorita de linte la inmuiat de cu seara. Se scurge apa si se pune la fiert in alta apa pana cand se inmoaie bobul de linte. Cand e aproape gata se adauga putina sare si putin otet (o lingurita). Se scurge zeama si se serveste ca atare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *