Notă: În rugăciunea ecumenistă a luat parte şi un episcop al Bisericii Ortodoxe Ruse. Este vorba de episcopul Ambrozie Munteanu, cu titlul de Bogorodsk, avînd drepturi de Vicar al Exarhatului Patriarhal pentru Europa Occidentală. Amintim că acest episcop între anii 2002 – 2006 a fost stareţ al Mănăstirii „Sf.Treime” s.Frumoasa, r.Călăraşi, iar din 2006 pînă în prezent e duhovnic al acestei mănăstiri.

Roma. 20 octombrie 2020. Papa Francisc a condus o rugăciune pentru pace într-una dintre cele mai vechi bazilici din oraș și a participat la o ceremonie alături de reprezentanţii marilor religii ale lumii și de președintele Italiei, în Piaţa Capitoliului.

Deviza evenimentului a fost „Nimeni nu se salvează singur. Pace și Fraternitate”.

La Bazilica Santa Maria din Aracoeli au fost prezenţi Papa şi ceilalţi lideri religioşi, alături de patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I, şi de reprezentanţi ai diferitelor biserici ortodoxe şi ai cultului protestant. Domnul Heinrich a reprezentat „Consiliul Bisericii Evanghelice” din Germania.

Cultul mozaic a fost reprezentat de Haim Korsia, marele rabin al Franţei, care a participat la o slujbă la Marea Sinagogă din Roma.

Islamul l-a avut ca reprezentant pe Mohamed Abdelsalam Abdellatif, secretarul general musulman al Comitetului superior al fraternităţii musulmane, iar budismul pe Shoten Minegishi.

Justin Welby, Arhiepiscopul de Canterbury şi liderul spiritual al anglicanilor, urma să participe la eveniment, însă nu a putut ajunge din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19.

După RUGĂCIUNEA SIMULTANĂ, care a durat aproximativ o oră, cu toţii s-au reunit în prezenţa preşedintelui Italiei, Sergio Mattarella, în Piaţa Campidoglio, unde a avut loc o nouă ceremonie, de proclamarea APELULUI PENTRU PACE DIN 2020 şi de aprinderea Candelabrului păcii.

Prin ”Apel la pace” se subliniază importanța fraternității între oameni. ”O lume fără război și fără violență nu este o utopie”, afirmă liderii religiilor în Apel, în timp ce subliniază că ”războiul este un faliment al politicii și al umanității”.

În acest document se face referință la spiritul întâlnirilor inter-religioase de la Assisi și se afirmă angajamentul de a trăi și de a propune acest Apel la pace responsabililor statelor și tuturor cetățenilor lumii.

Semnatarii Apelului cer guvernanților ”să respingă limbajul dezbinării, susținut adesea de sentimente de teamă și neîncredere, și să nu întreprindă căi fără întoarcere. Să privim împreună la victime. Există numeroase, prea multe conflicte încă deschise”.

”Responsabililor statelor”, afirmă liderii religiilor, ”le spunem: să lucrăm împreună la o nouă arhitectură a păcii. Să ne unim puterile pentru viață, sănătate, educație și pace. A sosit momentul să folosim resursele utilizate pentru producția de arme din ce în ce mai distrugătoare, purtătoare de moarte, ca să alegem viața, să îngrijim omenirea și casa noastră comună. Să nu pierdem timpul! Să începem cu obiective posibil de atins: să ne unim încă de astăzi eforturile pentru a limita răspândirea virusului până când nu vom avea un vaccin care să fie potrivit și accesibil tuturor. Această pandemie ne amintește că suntem frați și surori de sânge”.

”Tuturor celor care cred, femeilor și bărbaților de bună voință, le spunem: să devenim, de o manieră creativă, artizani ai păcii, să construim prietenia socială, să ne însușim cultura dialogului. Dialogul loial, perseverent și curajos este antidotul la neîncredere, dezbinare și violență. Dialogul dizolvă la rădăcină rațiunile războaielor, care distrug proiectul de fraternitate înscris în vocația familiei umane”.

”Nimeni nu se poate simți lăsat pe margine”, se afirmă în Apelul la pace. ”Suntem cu toții coresponsabili. Cu toții avem nevoie să iertăm și să fim iertați. Injustițiile lumii și ale istoriei nu se vindecă prin ură și răzbunare, ci prin dialog și iertare”.

”Dumnezeu să inspire aceste idealuri în noi toți și această cale pe care o parcurgem împreună, plăsmuind inima fiecăruia și făcând din noi mesageri ai păcii”, se spune la finalul Apelului la pace.

Adaptat după Vatican News

PS: Sculptura din spate a praticipantilor si a minciuno-episcopului Ambrozie nu va zice nimic????????