Selectați pagina

CCM a decis: Biserica nu poate impune condiții gay-lor și lesbienelor

CCM a decis: Biserica nu poate impune condiții gay-lor și lesbienelor

curtea constitionalaCurtea Constituțională a respins excepția de neconsituționalitate a prevederilor articulului 1 (al.2,lic „c”) a Legii privind asigurarea egalitații (Legea antidiscriminare), potrivit cărora prevederile prezentei legi nu se extind asupra cultelor religioase şi părţilor lor componente.

Totodată, magistrații au dispus că prevederile legii nu protejează de la manifestațiile exterioare a convingerilor religioase.

Potrivit președintelui CCM, Alexandru Tănase, exercitarea dreptului de manifestare a credinței religioase trebuie să respecte siguranța și ordinea publică, ocrotirea sănătății și a moralei publice, precum și drepturilor și libertăților altor persoane.

„Curtea stabilește că prevederile legislației urmează a fi aplicate în măsura în care se referă la învățăturile, canoanele și tradițiile cultelor religioase, ale căror prevederi nu contravin legislației și nu aduc atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, a declarat Tănase.

Contactată de Deschide.MD, avocatul Doina Ioana Străisteanu a declarat că chiar dacă Curtea a respins cererea privind excepția de neconsituționalitate, ea a oferit anumite clarități în acest sens.

„La baza acestei sesizări se află cazul când diaconul Ghenadie Valuța a stropit cu aghiazma un reprezentant al comunității LGBT. În cadrul ședințelor de judecată el se apăra cu prevederile Legii privind asigurarea egalității, care prevăd că legea nu se extinde asupra cultelor religioase. Astfel, CCM a dispus că prevederile invocate de Valuța se aplică în cadrul cultelor, însă el nu are dreptul să impună persoanelor din afara cultului convingerile sale”, susține ea.

Amintim că în martie, curent, Judecătoria Buiucani s-a adresat la Curtea Constituțională cu cererea de ridicare a excepției de neconstituționalitate a unei norme din Legea cu privire la asigurarea egalității.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.