Selectați pagina

Catolicii vor ca noul papă să permită hirotonirea femeilor și căsătorirea preoților

Catolicii vor ca noul papă să permită hirotonirea femeilor și căsătorirea preoților

Majoritatea catolicilor americani își doresc ca noul papă să fie tânăr și dornic să liberalizeze învățăturile bisericii în chestiuni precum hirotonirea femeilor, controlul nașterilor și permiterea căsătoririi preoților catolici, conform unui sondaj realizat la sfârșitul lunii februarie de CBA News/New York Times.

 Peste jumătate dintre catolici – 54 de procente – ar dori ca noul papă să fie adeptul unor idei mai liberale decât predecesorii săi. Numai 19% speră într-o continuare a învățăturilor lui Benedict al XVI-lea, în timp ce 18% dintre cei intervievați așteaptă un papă mai conservator decât fostul pontif.

papa_liberal_400_01

Între viziunile pe care catolicii le doresc modificate se numără cele legate de contracepție și de căsătorirea preoților. 91% dintre respondenți au afirmat că următorul papă ar trebui să se declare în favoarea folosirii prezervativelor, în scopul stopării infectării cu virusul HIV, iar 71% au afirmat că ar trebui să se declare în favoarea metodelor artificiale de control al nașterilor.

69% dintre catolici au afirmat, de asemenea, că preoților ar trebui să li se permită căsătoria, iar același procent a spus că femeilor ar trebui să li se permită dreptul la preoție.

Majoritatea catolicilor cred că papa ar trebui să continue să se opună pedepsei cu moartea și legalizării avorturilor. Cu toate acestea, 83% dintre catolici consideră că e posibil să nu împărtășești ideile papei în chestiuni precum controlul nașterilor sau avortul, și totuși să fii un bun catolic.

papa_procontra_400_01

Aproape jumătate dintre catolici afirmă că pentru ei nu contează neapărat din ce zonă a lumii provine viitorul papă. 14% cred că ar trebui să provină din America Latină, 13% cred că ar trebui să provină din Europa, 4% cred că ar trebui să provină din Africa, iar 17% indică o altă zonă a lumii.

Sondajul a fost realizat pe 1585 de catolici adulți, intervievați prin telefon între 23-27 februarie. Marja de eroare este de ± 3%.

Sursa: semenletimpului.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.