Selectați pagina

Câți moldoveni sunt peste hotare și unde își câștigă existența

Câți moldoveni sunt peste hotare și unde își câștigă existența

Aproximativ 800 de mii de moldoveni se află peste hotare. Și dacă unii au părăsit Moldova temporar, iar acolo unde se află își fac studiile sau își câștigă pâinea, alții și-au luat întreaga familie și s-au stabilit cu traiul peste hotare, scrie sputnik.md

Astfel, numai în 2017, peste 1700 de persoane au anunțat autoritățile că pleacă peste hotare să se stabilească cu traiul acolo. Cert este că cifra este de cinci ori mai mică comparativ cu anul 2000, când 9128 de moldoveni au părăsit definitiv țara.

„Da, într-adevăr, numărul celor plecați definitiv din Moldova este în scădere continuă, de la an la an. Anul trecut au anunțat autoritățile despre intenția de a se stabili cu traiul peste hotare aproximativ 2000 de persoane. Cifra este cu mult mai mică comparativ cu anii 2000, când Moldova era părăsită anual de 9000 de persoane”, a declarat șefa Direcție politici ocupaționale din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, Ana Gherganova, în studioul radio Sputnik Moldova.

Potrivit Biroului Migraţie şi Azil, mai mult de jumătate din numărul celor plecați peste hotare este reprezentată de femei. De menționat este că cei mai mulți moldoveni muncesc în Federația Rusă și Italia.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *