Selectați pagina

Câte telefoane a ascultat CNA în 2013

Câte telefoane a ascultat CNA în 2013

ascultare telefoaneÎn 2013, telefoanele moldovenilor au fost cel mai puțin ascultate, în comparaţie cu ultimii ani.

 Potrivit unor date oferite de Centrul Național Anticorupție (CNA), anul trecut, ofițerii CNA au primit dreptul de a intercepta doar 39 de numere de telefon, de 20 de ori mai puțin decât în 2012, când au primit autorizație de interceptare în 787 de cazuri.

Reducerea drastică a numărului de interceptări a fost determinată de modificarea Codului de Procedură Penală prin introducerea unor condiții mai riguroase pentru autorizarea interceptărilor.

Vicedirectorul CNA Cristina Țărnă consideră că reducerea numărului de interceptări a determinat limitarea de 20 de ori a posibilităților Centrului de a instrumenta eficient acte de corupție.

„Interceptarea comunicărilor reprezintă o metoda practic inevitabilă de probare a actelor de corupție, iar 2013 a fost anul în care CNA urma să demonstreze rezultatele reformei din 1 octombrie 2012. Astfel, reforma instituțională a CNA a demarat concomitent cu limitarea de 20 de ori a posibilităților CNA de a instrumenta eficient acte de corupție. Recent, Parlamentul a adoptat modificări la Codul de Procedură Penală care exclude aceste restricții de investigare a actelor de corupție”, a declarat Cristina Țărnă pentru Ziarul NAȚIONAL.

Precizăm că, într-un dosar asupra căruia CEDO s-a expus încă în anul 2009, „Iordachi și alții contra Moldovei”, CEDO a subliniat recurgerea prea frecventă la interceptarea convorbirilor cetățenilor R. Moldova şi a remarcat procentajul deosebit de mare de autorizări acordate în acest sens de către judecătorii de instrucţie. Contrar acestei hotărâri, în anul 2012, au fost examinate cu 30% mai multe demersuri de interceptare a convorbirilor decât în 2009. În total, în 2012 au fost admise 4 911 interceptări.

Sursa: ziarulnational.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.