politiePotrivit informației reprezentanților liniei verzi de prevenire a suicidului, în medie, în Moldova un om comite zilnic un act de sinucide.

Potrivit statisticii, în Moldova zilnic se sinucide cel puțin o persoană, a declarat marți în cadrul unei conferințe de presă Liuba Ceban, administratorul Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului.

„Problema prevenirii suicidului este foarte actuală pentru Moldova. În fiecare seară, primim apeluri telefonice de la persoane care au nevoie de susținere, dar nu putem merge într-o regiune sau alta din cauza lipsei resurselor”, a spus Ceban.

Potrivit acesteia, În Moldova e necesar să fie elaborat la nivel de stat un plan special de contracarare a acestui fenomen.

”Zilnic, potrivit statisticii, minimum o persoană comite un act de sinucid. În acest an există deja mai multe astfel de cazuri de deces, inclusiv printre copii. În unele raioane au fost înregistrate chiar și câte două suicide”, a subliniat Ceban.

Conform datelor statistice, în fiecare an își pun capăt zilelor 400 de cetățeni ai Moldovei. La fel, în Moldova crește și numărul cazurilor de tentative de suicid.

„Dacă această tendință va continua, atunci va crește și mortalitatea. Pentru noi este important să salvăm viețile omenești”, a încheiat Ceban.

În ultimii șapte ani, 384 de adolescenți din Moldova au încercat să-și pună capăt zilelor, iar 118 s-au sinucis. Cele mai multe cazuri de acest fel au avut loc în 2012 (108 tentative de suicid și 24 de decese). De cele mai multe ori, încearcă să-și pună capăt zilelor adolescentele — până la 80-85% dintre cazuri. Cu toate acestea, în șapte ani, în țară au decedat din cauza suicidului 68 de băieți și 50 de fete.

Sursa: sputnik.md