mediciÎn Republica Moldova vor fi efectuate teste medicale asupra cetățenilor moldoveni. În opinia directorului Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, o astfel de procedură este absolut necesară pentru țara noastră.

Participarea la experimentele clinice este un element de prestigiu pentru medicii moldoveni, a declarat pentru Sputnik directorul general al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie Grigore Zapuhlâh.

Profesorul consideră că țara noastră este nevoită să accepte astfel de experimente din cauza că unele preparate acceptate nu fac față tratamentelor.

„Spre exemplu, un consorțiu internațional ne-a propus să participăm la testarea unui dispozitiv care ajută în caz de accident vascular cerebral. În primul rând, acest tratament va fi gratuit pentru bolnavi. În al doilea rând, acesta oferă o șansă în plus pentru cei care acum se află între viață și moarte”, a explicat Zapuhlâh.

Specialistul a mai declarat că pentru tratarea bolilor oncologice, este dispus să testeze orice preparat care ar putea salva pacientul.

Directorul general al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie nu vede niciun fel de probleme morale și etice în efectuarea testelor medicale asupra oamenilor, din momentul în care acestea sunt aprobate de Ministerul Sănătății și de Agenția Medicamentului.

Companiile farmaceutice care solicită efectuarea unor teste în Republica Moldova plătesc sume simbolice instituțiilor medicale, în calitate de cotă de participare, a spus Zatuhlâh. De regulă, odată cu Republica Moldova, cercetările au loc și în alte țări, inclusiv în Europa Occidentală. Țara noastră se bucură de un interes sporit pentru acest domeniu „din cauza unor motive specifice”.

„La noi există unele boli care la ei se întâlnesc rar. Spre exemplu, am fost invitat să particip în testarea medicamentelor contra infecțiilor, care apar în rănile chirurgicale. Din cauza unor particularități, la noi incidența unor astfel de afecțiuni este mai mare”, a spus Zatuhlâh.

Anterior, Ministerul Sănătății a propus organizarea dezbaterilor publice asupra proiectului de lege care ar racordarea legislația moldoveneească în domeniul experimentelor clinice, la cea europeană. Conform noilor modificări, lista categoriilor de pacienți admiși pentru testarea medicamentelor va fi extinsă.