Selectați pagina

Cât ne costă milioanele promise de FMI: Dobânda și perioada de întoarcere a creditelor

Cât ne costă milioanele promise de FMI: Dobânda și perioada de întoarcere a creditelor

fmiGuvernul Republicii Moldova a aprobat astăzi în cadrul unei ședințe operative atragerea surselor de finanțare din cadrul mecanismelor EFF și ECF oferite de Fondul Monetar Internațional.

Prin intermediul mecanismului de finanțare extinsă (EFF) FMI oferă Moldovei 31,4 milioane de DST (drepturi speciale de tragere). Această sumă urmează a fi rambursată în 12 tranșe egale, după expirarea afiecare 4,5 ani de la fiecare tragere efectuată prin controlul împrumutului. Banii vor fi utilizați pentru finanțarea deficitului bugetar, iar dobânda percepută pentru împrumutul în cauză este egală cu rata de bază a dobânzii DST, scrie bani.md.

Perioada de debursare pentru acești bani va constitui 2-3 ani, iar maturitatea împrumutului este de 10 ani.

Prin intermediul mecanismului extins de creditare Moldovei vor fi oferite 43,1 milioane de DST. Până la finele anului 2018, dobânda percepută va fi de 0%, se scrie în document. După această perioadă, nivelu ratei dobânzii va fi examinat la fiecare doi ani de către experții FMI.

La fel ca și în cazul precedent, maturitatea împrumutului este de 10 ani.

Suma urmează a fi rambursată în 10 tranșe egale, după expirarea a 5,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului.

Banii vor fi utilizați, de asemenea, pentru acoperirea deficitului din bugetul de stat.

Bani.md amintește că pe data de 7 noiembrie Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional a aprobat aranjamentele de trei ani, în cadrul mecanismului de finanțare extinsă(FEP) și mecanismul extins de creditare (ECF) cu Republica Moldova, pentru a sprijini programul de reformă economică și financiară a țării. Accesul cumulativ în cadrul programuluieste de 129.4 DST, echivalentul a aproximativ 178,7 milioane de dolari sau 75% din cota Republicii Moldova” se arată în cadrul unui comunicat oficia remis de Fondul Monetar Internațional.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке