Selectați pagina

Cât de protejate sunt cardurile emise de băncile din Moldova?

Cât de protejate sunt cardurile emise de băncile din Moldova?

terminal bancarRata de fraude cu cardurile de plată în Republica Moldova este mai mică decât cea la nivel european.

În statul nostru au fost puse în circulație peste un milion de cadruri. Despre gradul lor de securitate și posibilele măsuri de siguranță a comunicat eco.md.

Conform specialistului în relaţii cu presa de la BNM, Rodica Teleucă, un indicator relevant care reflectă mărimea fraudelor şi care este utilizat în practica internaţională este raportul dintre valoarea fraudelor la valoarea operaţiunilor cu carduri de plată, care în Moldova pentru trimestrul 3, 2013 a fost de 0,0063% ceea ce este un indicator sub nivelul european (în Single Euro Payment Area – SEPA, acesta a fost în 2011 – 0,036%).

Specialiștii avertizează că printre principalele metode de fraudă este clonarea cardului. Acesta este trecut printr-un reader electronic portabil, skimmer, care decodifică informaţiile de pe banda magnetică şi apoi le transferă pe o cartelă nouă.

Astfel de situaţii pot să se întâmple în orice local, unde angajatul trece cardul prin skimmer sau aparatul poate fi încorporat în bancomat.

Una din metodele de protecție este tehnologia care protejează datele de skimming: „chip-and-PIN”. Cardurile au cipuri care oferă o protecţie suplimentară. Mai multe ţări europene le-au adoptat, la fel şi Canada.  Această tehnologie a fost implementată şi de câteva bănci din Moldova , dar cardurile chip-and-PIN nu asigură o protecţie sută la sută.

În caz de fraudă deţinătorul cardului este obligat conform legii să informeze prestatorul de servicii de plată. Dacă a avut loc o operaţiune de plată neautorizată, prestatorul rambursează imediat suma aferentă.

În cazul în care deţinătorul de card nu a respectat cerinţele de siguranţă a elementelor personalizate ale cardului de plată utilizat, el suportă pierderile legate de orice operaţiune de plată neautorizată, care rezultă din producerea unei situaţii de urgenţă (pierderea, furtul sau însuşirea cardului de plată), până la mărimea maximă convenită între prestatorul de servicii de plată şi deţinătorul de card, dar nu mai mult de 2500 de lei.

Printre sfaturile de prevenire a furturilor bancare ar fi păstrarea cardului în condiţii ce ar exclude deteriorarea, pierderea şi furtul acestuia; semnarea cadrului pe verso, imediat la primirea acestuia; păstrarea în secret a PIN-ului; solicitarea efectuării operaţiunilor la comerciant/ ghişeul băncii numai în prezenţa sa; păstrarea chitanţelor tranzacţiilor și anunţarea băncii și solicitarea blocării cardului, imediat ce cardul a fost pierdut sau furat.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.