Volumul de energie consumată pentru a funcționa bitcoin egalează consumul de energie al Elveției. Țineți cont că există mai multe cryptomonede, nu numai bitcoin. Mai ales China produce cryptomonede pe bandă rulantă. Consumul de curent cauzat de cryptomonede este, deci, cu mult mai mare.

Cât curent consumă digitalizarea? Fără curent electric se alege praful de digitalizare

Cât curent consumă digitalizarea? Fără curent electric se alege praful de digitalizare

În plus, pentru a ține permanent funcționale serverele și centrele de date necesare cloud-ului, platformelor de tranzacționare sau de streaming, rețelelor de socializare și întregului aparat digital al armatelor, poliției, aeroporturilor, gărilor, vămilor etc. se consumă cca 10% din energia globală. Plus amprenta de carbon, ca să fim în acord cu moda îngrijorărilor pentru schimbările climatice.

Acum faceți, vă rog, un exercițiu de imaginație: dacă se trece la moneda digitală emisă de băncile centrale, câtă energie va fi necesară pentru a stoca și vehicula giganticul volum de date necesare catralioanelor de plăți și încasări zilnice ale celor 4 miliarde de cetățeni ai statelor “civilizate” care vor fi trecut la BDC?

Apropo, dacă se “bagă” blecautul, banii din cont și de pe card devin inutilizabili, că nu mai e curent. Fără bani peșin, fizici, palpabili, nu se va mai putea cumpăra/vinde nimic. Fie vom utiliza cochilii de scoici, pietrele raiului, piei de capră sau vergi metalice ca instrumente de schimb, fie vom reveni la troc/barter. Sau, și mai bine, vom utiliza paraleul.

Autor: Gheorghe Piperea