Selectați pagina

Cash-ul, cel mai utilizat de către moldoveni

Cash-ul, cel mai utilizat de către moldoveni

cardMoldovenii preferă cash-ul decât să plătească cu cardul în condițiile în care extragerile de numerar au constituit 8 miliarde de lei, față de 687 milioane de lei plățile fără numerar, în trimestrul unu din 2016, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Experții explică acest lucru prin faptul că în Republica Moldova este slab dezvoltată rețeaua de achitări cu carduri.

“În Republica Moldova, moldovenii pot achita cu cardurile bancare doar într-un număr limitat de unități comerciale, de aceea ei preferă să extragă cash-ul. Este greu de spus în cât timp achitările cu cardurile vor fi disponibile la fiecare magazin, sau unitate de prestare a serviciilor”, sunt de părere experții.

Aceștia susțin că moldovenii au un comportament diferit când merg în străinătate, în condițiile în care achită serviciile și cumpărăturile doar cu cardul bancar. Și asta deoarece în străinătate sunt percepute comisioane destul de mari pentru extragerea de numerar. Astfel, achitările cu carduri efectuate străinătate au constituit 740,3 milioane de lei, iar extragerile de numerar au însumat 133,3 milioane de lei.

Pe de altă parte, străinii sau moldovenii care au carduri emise în străinătate au cheltuit în Moldova 660,8 milioane de lei, iar plățile fără numerar au însumat 409,5 milioane de lei.

La sfârșitul trimestrului unu 2016, moldovenii aveau în posesie 1,3 milioane de carduri bancare ci 3,8% mai mult față de anul 2015, iar numărul bancomatelor amplasate pe teritoriul Republicii Moldova a fost de 992 milioane unități.

today.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.