Selectați pagina

„Casa tuturor religiilor”- proiectul demarat în inima Berlinului. Construcția va fi biserică, sinagogă și moschee simultan

„Casa tuturor religiilor”- proiectul demarat în inima Berlinului. Construcția va fi biserică, sinagogă și moschee simultan

casa-tuturor-religiilor„Trei religii. O casă. Berlinul va deveni în curând cu adevărat unic. Evreii, creștinii și musulmanii vor construi sub același acoperiș o casă de cult comună – va fi atât sinagogă, cât și biserică sau moschee. Cele trei secțiuni distincte vor fi legate printr-o cameră comună amplasată în centrul clădirii. Acest lucru va servi pe post de loc de întâlnire, unde credincioșii cât și vizitatorii pot sta împreună și discuta despre religiile lor”, se specifică pe site-ul viitoarei construcții.

Proiectul denumit „House of One” a demarat în anul 2014 și deși ar putea părea un SF, ei bine nu este deloc așa. Viitoarea construcție are deja design-ul făcut, iar locul a fost stabilit. Conform BBC, „House of One” se va înălța pe amplasamentul fostei biserici Sf. Petru, distrusă după cel de-al Doilea Război Mondial.

Imamul implicat, Kadir Sanci, vede casa ca „un semn, un semnal pentru toată lumea. Marea majoritate a musulmanilor sunt pașnici, nu violenți. Va fi, de asemenea, un loc unde culturile diferite pot învăța unele de la altele”.

Camerele de rugăciune din „House of One” nu vor avea aceleași dimensiuni, subliniază arhitectul Wilfried Kuehn. Potrivit acestuia spațiile sunt proiectate în conformitate cu nevoile religioase ale fiecărui cult: „Există, de exemplu, două niveluri în moschee și sinagogă, însă nu există decât un singur nivel în biserică”.

Dincolo de declarații și planuri pe hârtie, „House of One” beneficiază și de o campanie de strângere de fonduri și chiar de susținători. Potrivit site-ului construcției, până în prezent s-au strâns doar de la 1.824 de donatori suma de 1.025.980 €. Totuși pentru întregul proiect beneficiarii estimează că ar avea nevoie de circa 40 de milioane de euro.

Acest articol include surse precum: house-of-one.org, bbc.com

Traducere și daptare: Radu Ungureanu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *