Selectați pagina

Cartoful modificat genetic, autorizat în SUA. McDonalds, principalul beneficiar

Cartoful modificat genetic, autorizat în SUA. McDonalds, principalul beneficiar

gmo_potatoCulturile de cartofi modificaţi genetic, ”fabricaţi” de grupul american Simplot, principalul furnizor al McDonald’s, au fost autorizate de autoritățile din SUA.

Această autorizare a primului cartof modificat genetic care se va regăsi în farfurie ar putea să deschidă calea unei comercializări rapide, având în vedere că Simplot este principalul furnizor de cartofi congelaţi al McDonald’s.

Simplot, compania care a modificat ADN-ul cartofului, susţine însă că Innate, cartoful modificat genetic, are mai multe avantaje, printre care acela că permite eliminarea acrilamidei, o substanţă recunoscută a fi puternic cancerigenă. Iar al doilea avantaj ar fi acela că noul ADN împiedică alterarea cartofilor”, scrie lemonde.fr.

Americanii încearcă, însă, sentimente ambivalente în ceea ce priveşte organismele modificate genetic. În iulie 2013, un sondaj realizat de New York Times indica faptul că trei sferturi din persoanele intervievate şi-au exprimat neliniştea faţă de prezența OMG-urilor în meniul lor.

Amflora, primul cartof modificat genetic, cultivat în UE

Amflora, cartoful modificat genetic de numărul 1 mondial în chimie, grupul german BASF a fost interzis, în 2012, în UE de Tribunalul Uniunii Europene, care a anulat decizia Comisiei Europene (CE) de a autoriza, în martie 2010, cultivarea acestuia.

Amflora era unul din cele două culturi modificate genetic autorizate în UE, alături de porumbul MON810, creat de grupul Monsanto. Cartoful Amflora a fost creat pentru a produce mai mult amidon sub formă de amilopectină, substanţă ce poate fi procesată industrial pentru fabricarea textilelor, hârtiei şi betonului şi este cultivat, în prezent, în SUA.

Americanii îşi schimbă obiceiurile alimentare

Din ce în ce mai mulţi americani conştientizează legătura dintre fast-food, băuturile carbogazoase şi obezitate, diabet sau alte boli de nutriţie şi încep să prefere salatele sau mâncarea gătită acasă în schimbul hranei cu surplus caloric, potrivit organizaţiei Corporate Accountability International, citată de lapresse.ca.

Vânzările McDonald’s au scăzut, în SUA, cu 3,3% în ultimul trimestru din 2013, iar consumul de băuturi carbogazoase a atins, în acelaşi an, nivelul din 1995. Un american consuma, în medie, în 1998, 193 de litri de băuturi carbogazoase, consumul său scăzând, în 2013, la aproximativ 166, potrivit centrului american de date Beverage Digest.

“Americanii au început să prefere mâncarea gătită acasă, ori salatele, în schimbul celei de la fast-food. În calitate de nutriţionist nu m-aş fi gândit vreodată ca, în această ţară, să revină la modă salata”, a spus nutriţionistul Keith-Thomas Ayoob de la colegiul de medicină Albert Einstein din New York.

În decembrie 2011, oraşul californian San Francisco a obligat lanţurile de fast-food să crească porţia de fructe şi să ofere băuturi mai puţin dulci în meniul pentru copii, iar rezultatele au început să se vadă.

Sursa: green-report.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

 1. Radu Humor

  Până şa urmă toată măreţia acelui miting uriaş , prilejuit de moartea unor angajaţi ai hebdomadarului francez, ceilalţi nefiind jeliţi prea tare, ca orice victime colaterale, se dovedeşte a fi de paradă !
  Făcută pentru a marca o victorie asupra unor învinşi, mai înainte de soartă, decât de luisdefunescile forţe de represiune franceze, înarmate până-n dinţi, dar comic de ridicole pe călcâie, care s-au dovedit a fi cele mai multe, a lui …Achile !
  A încerca să mai justifici aceste imagini de comici vestiţi ai…tăpşanului, înverzit şi înclinat la nici 45 grade, cum cu ironie măsura cineva, denotă o încrâncenare a unor oameni lipsiţi de cel mai elementar simţ al umorului ! Dar şi un nemăsurat şi naiv gest de pietate în faţa mulţimilor conduse de elitele EU într-un marş ce demonstra forţa lor şi eventual regretul pentru moartea a câtorva dintre cei trecuţi în nefiinţă ( mă întreb cam unde ar trebui să fie acum sufletele vajnicilor caricaturişti fără nici un Dumnezeu ?). Că atunci când îţi permiţi să blasfemiezi în asemenea hal toate lucrurile sfinte, acceptând conştient chiar riscul suprem, se vede că Iisus Christos, Mahomed, Budha, subiectele lor preferate de batjocură grosieră n-au reuşit să-i convingă, singurul lor dumnezeu, la care s-au închinat până în ultima lor clipă de viaţă a fost… BANUL !
  Doar cu ceva timp în urmă, 5,6,7 ianuarie, în Nigeria erau omorâţi în masă peste 2000 de oameni, cu ceva timp în urmă 138 de copiii dintr-o şcoală din Pakistan, tot cu puţin timp în urmă intr-un adevărat genocid ce a avut loc ( şi încă mai are, din păcate !) în Gaza au fost măcelăriţi peste 2700 de oameni, inclusiv, (atenţie !) 18 ziarşti, fără ca nimeni să se impacienteze :mrgreen:
  Unde erau atunci Merkel, Hollande şi ceilalţi corifei politici ai momentului ?
  Se temeau că pentru asemenea amărâţi ucişi din motive categoric mai neînsemnate, cu siguranţă majoritatea dintre ei, câteva mii, căzând victime colaterale, nu ca aici, vreo 10 nevinovaţi , elitele credeau că nu vor putea scoate mulţimile în stradă ?!
  Sau poate se temeau că s-ar putea observa astfel, oarecum accidental şi cine se fac vinovaţi de miile de morţi ?!
  Pentru că dacă la Paris era clar cine sunt vinovaţii pentru cei 17 , dincolo, pentru cele câteva mii, încă nimeni n-a îndrăznit să arate cu degetul spre ucigaşii din umbră ! Care, întâmplător puteau să se afle chiar în fruntea manifestaţiei, care poate că şi din această cauză n-a mai avut loc 🙄
  Sau poate că ar fi fost depistaţi tocmai prin lipsa lor !
  E drept că Obama şi Putin n-au fost nici la manifestaţia în cauză !
  P.S.
  Un alt comic vestit ( în devenire) al ecranului, încearcă să se scuze pentru expresia “Islamul e un căcat ! :mrgreen: “, prin arătarea unei caricaturi şarliste, care chiar aşa se exprima !
  Şi el, în neghiobia lui , crede că şi în acest caraghios fel, îşi apără eroii în cauză !!!
  Niciodată chestia cu ” Mare e grădina lui Dumnezeu…” nu găseşte o ilustrare mai adecvată !
  Acuma întrebarea este cum a intrat unul ca RB ?! 😉
  Că de sărit gardul nu-l văd în stare, iar ca să-şi treacă printre uluce capul de mărimea uşor observabilă, nici atât !

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке