Selectați pagina

Cărțile de identitate cu cip generează reacții extreme în Germania

Cărțile de identitate cu cip generează reacții extreme în Germania

cipNenumărați cetățeni ai Germaniei au recurs în ultima perioadă de timp la măsuri disperate ca urmare a temerilor referitoare la posibile intruziunii ale statului în viața privată. Aceștia au ales să își distrugându-și cipurile existente în cărțile de identitate, încălcând legea. Măsura pare una extremă, dar este cauzată de teama de a nu fi spionați de diferitele structuri ale statului prin intermediul cipurilor inserate începând cu anul 2010 în cărțile de identitate.

Contextul în care noul trend prinde din ce în ce mai mult contur este legat de recentele scandaluri în care sunt implicate NSA și serviciile secrete ale Germaniei și a determinat chiar și reacția unor instituții. Recent, presa internațională a relatat despre un incident petrecut pe Aeroportul din Frankfurt, când poliția a arestat o persoană care își distrusese cipul din cartea de identitate.

Pe Internet au apărut nenumărate tutoriale video prin care doritorilor li se dezvăluie modul în care aceste cipuri pot fi neutralizate cu succes și, după cum relatează presa din Marea Britanie, numărul celor care aleg această măsură este în creștere.

Germania, stat care se află în spatele a două războaie mondiale soldate cu zeci de milioane de victime și distrugeri greu de cuantificat, are o lungă tradiție prin care cetățenilor li se impun astfel de decizii cel puțin cotroversate. Nu o să insistăm asupra acestui subiect, dar trebuie remarcat și faptul că fără foc, nu iese fum. Tehnologia a evoluat enorm în ultimii ani și, mai ales în domeniul spionajului, se poate aproape orice. Indiferent ce sume uriașe de bani vor investi instituțiile în propaganda favorabilă cărților de identitate cu cip sau a unor instrumente similare, va exista în continuare o temere fondată față de aceste instrumente, iar argumente se tot găsesc.

În România s-au făcut deja primii pași în domeniul introducerii cărților de identitate cipate. Avantajele pe care presa aservită și instituțiile le scot în evidență pălesc în fața ingeniozității unor persoane rău intenționate dar și a unor probleme de securitate ce pot fi speculate. Probabil sunteți la curent cu noile posibilități de citire de la distanță a cardurilor, grație unor aparate speciale…?

Sursa: http://pentruprieteni.com

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *