Selectați pagina

Care sunt oraşele cu cel mai mare nivel de radiaţii din România

Care sunt oraşele cu cel mai mare nivel de radiaţii din România

Conform datelor CNCAN, oraşele cu cel mai mare nivel de radiaţii naturale din România, aproape de 5 Bq/mc, cu mult mai puţin decât limita de avertizare de 50 Bq (Becquere)/mc sau decât limita de alarmare de 200 Bq/mc, sunt Zimnicea şi Timişoara.

Urmează Turnu Severin, Craiova, Vaslui şi Călăraşi, potrivit măsurătorilor efectuate pe data de 22 mai, la ora 08:00. Totodată, nivelul de radiaţii din interiorul clădirilor este mai mare decât cel din exterior, astfel că este bine să aerisim spaţiile închise.

“Este vorba despre radon, un gaz radioactiv care există în solul pământului. A existat dintotdeauna şi face parte din radiaţiile naturale, iar gradul de periculozitate este foarte mic. Valorile sunt total nesemnificative. Vedeţi că în oraşele din Transilvania, spre exemplu în Cluj, nivelul de radiaţii, care oricum este mult mai mic decât nivelul de avertizare, este mai mic decât în Bucureşti, de exemplu. Aceasta din cauza solului care există în zona respectivă. Mulţi ar spune că nivelul de radiaţii ar trebui să fie cel mai mare în zona Cernavodă, pentru că acolo există cele două reactoare nucleare. Nici vorbă de aşa ceva, acolo nivelul este foarte mic”, a declarat preşedintele CNCAN, Rodin Traicu.

Potrivit unei directive europene care trebuie preluată în legislaţia naţională până în aprilie 2018, CNCAN urmează să realizeze, în următorii doi ani, şi o hartă a nivelului de radiaţii din interiorul clădirilor, caselor de locuit şi tunelurilor.

 

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке