Cardinalul papistas Christoph Schönborn consideră că dacă Sfânta Sofia va deveni centrul întâlnirii religiilor, aceasta va fi „o binecuvântare pentru toți”.

Cardinalul papistas, Arhiepiscopul Vienei și Primatul Austriei Christoph Schönborn a declarat că „visează” ca Sfânta Sofia să devină „un centru de întâlnire a religiilor”. Schönborn a mebnționat acest lucru în coloana sa de autor de pe paginile publicației „Erzdioezese-wien.at„.

Potrivit cardinalului papistas „politica și religia au luptat mereu, și au luptat pentru lăcașurile de închinare. Musulmanii doresc ca fosta mare moschee din Cordoba, Spania, în prezent biserică, să devină din nou o moschee. Biserica Sf. Leopold II din Viena a fost construită pe locul unei sinagogi după expulzarea evreilor din Viena în 1670. În 1992 hindușii au distrus moscheea sângeroasă din Ayodhya, India. Din păcate, lista poate fi continuată”.

Anume din această cauză, menționează Christoph Schönborn, „ar fi un vis dacă catedrala Sfânta Sofia ar deveni un centru de întâlnire a religiilor”. El crede că acest moment „ar fi o victorie și o binecuvântare pentru toată lumea”.

Aminti că Muftiul Suprem al Egiptului a condamnat transformarea catedralei Sfânta Sofia în moschee, iar potrivit Sfântului Sinod al Bisericii Ciprului, Întâistătătorul Fanarului este adevăratul proprietar al catedralei Sfânta Sofia.