Canicula şi lipsa precipitaţiilor seacă râurile. Cum a ajuns să arate Răutul şi ce declară autorităţile.

Vremea toridă nu cedează, transmite Canal2.md.

Între timp, Codul Portocaliu de secetă hidrologică pentru râuri, rămâne valabil până pe data de 26 august.

Cea mai gravă situaţie se atestă în raioanele din centrul şi sudul ţării. Râul Răut a ajuns într-o stare jalnică, iar în unele regiuni, a scăzut cu aproape 40 de procente din debit.

„Seceta hidrologică, atestată tot mai des în Moldova, îşi lasă tot mai adânc amprenta. Râurile şi lacurile pierd teren în fiecare an, fără şanse de a-şi recupera albiile de altă dată. Este şi cazul râului Răut, care trece pe aici, pe lângă satul Ciocâlteni, raionul Orhei. Dacă până în anii 90, nivelul apei ajungea aici şi la peste cinci metri, în prezent, râul poate fi trecut în picioare, aşa cum nivelul apei nu ajunge nici la un metru, iar la mijloc s-au format insulițe. Localnicii care, pe vremuri, îşi câştigau existenţa din pescuit spun că în râu creşte iarbă în loc de peşte”.

Este o situaţie fără precedent, spune Ion Dulgher, care s-a născut şi locuieşte în satul Ciocâlteni, raionul Orhei.

„Situaţia nu este bună, clar lucru. Noi de la Răut irigam o parte bună din terenuri, până la 400/500 hectare în valea Răutului şi până la 300 în deal, în câmpuri. Lumea se hrănea cu peşte de aici, era o zonă de pescuit aici.

În apropierea râului, în aceeaşi localitate, se află şi un lac artificial care, la fel, a avut de suferit din cauza secetei. Acum cinci ani, un agent economic, originar din Chişinău, a pompat apa din Răut în bazinul unde creştea peşte pentru comercializare. Astfel că, anual, nivelul apei în râu a scăzut constant, iar afacerea a devenit neprofitabilă.

„Iniţial, când a fost luat lacul în arendă, aici era şi o staţie electrică de pompare a apei din râul Răut pentru a creşte peştele. Treptat, a scăzut nivelul râului, nu mai avea de unde pompa apa şi au reziliat contractul cu primăria din localitate”.

Şi localnicii care merg cu vacile la păscut spun că râul Răut era cunoscut, acum zece ani, pentru apa sa curată, iar animalele îşi puteau potoli în voie setea. Acum însă, nămolul câştigă tot mai mult spaţiu.

„Înainte a fost foarte interesant, au fost şi ploi, era verdeaţă, animalele aveau unde paşte, dar acum chiar nu au unde, totul e uscat, vedeţi şi voi”.

„Înainte tare bine mai era, era multă apă, curgătoare, acum nu e nimic, căldurile astea. În râu era şi peşte mult, în prezent, nimic”.

„Acum 10 ani, era mare nivelul apei în râu, acum însă aproape nimic. Aici era şi mult peşte, acum nu e nimic, seacă totul. Dacă nu sunt ploi, e greu”.

Situaţia este îngrijorătoare, spun şi autorităţile raionale.

„Asistăm la o scădere a debitului mai mare de 30 procente, chiar în jur de 40 la sută. Acest lucru este tot mai vizibil, principalul factor este totuşi seceta hidrologică, apele subterane practic nu mai alimentează râul Răut, afluenții care îşi făceau datoria, aceştia sunt secați toţi, datorită secetei”.

Din cauza vremii caniculare, în perioada 15 – 21 august, Serviciul Hidrometeorologic a emis Cod Galben de pericol excepţional de incendii. Pompierii îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile antiincendiu.