Selectați pagina

Canada știe ce-ai descărcat de pe net

Canada știe ce-ai descărcat de pe net

trackingAgenţia canadiană de spionaj, echivalentul celebrului NSA, umblă nestingherită prin documentele şi clipurile video descărcate de indivizi, indiferent de ţară sau naţionalitate, în încercarea de a descoperi suspecţi pentru tentative teroriste, potrivit unui document obţinut de CBS. Analiştii canadieni investighează între 10 şi 15 milioane de uploaduri şi downloaduri în fiecare zi, pentru a obţine informaţii despre posibile atentate.

“Fiecare lucru pe care cineva îl face pe internet este arhivat, colectat şi analizat”, a declarat Ron Deibert, directorul unui think-tank pentru siguranţa internetului. Conform documentului, problemele principale ale spionilor sunt cauzate de vizionarea unui număr mare de episoade din seriale TV şi fişiere cu muzică, dar prea puţine fişiere care să aibă legătură cu terorismul.

Noul guvern canadian doreşte însă să mărească puterile agenţiilor de spionaj ale Canadei, cu toate că acestea sunt printre cele mai mari, comparativ cu situaţia din alte state. Deşi parte a alianţei de spionaj “Five Eyes”, care mai include SUA, Marea Britanie, Noua Zeelandă şi Australia, Canada deţine întâietate în ceea ce priveşte introducerea unor noi instrumente de monitorizare online.

Chiar şi în aceste condiţii, Canada s-a confruntat anul trecut cu un episod terorist la Ottawa, dar în care presa alternativă a descoperit numeroase semnale ale unui atac sub steag fals.

Documentul publicat are o relevanţă specială pentru România în contextul presiunilor făcute de SRI pentru introducerea legilor Big Brother deoarece dovedeşte limpede că nu există vreun drept pe care supraveghetorii să nu dorească a-l încălca. Secundar, acesta arată că monitorizarea nu previne terorismul.

Autor: Vlad Liceac

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *