Selectați pagina

Campioni la infertilitate: 22 de cupluri de vârstă reproductivă din 100 sunt diagnosticate cu imposibilitate de a avea un copil

Campioni la infertilitate: 22 de cupluri de vârstă reproductivă din 100 sunt diagnosticate cu imposibilitate de a avea un copil

Condamnate la aşteptare, trebuie să lupte ani în şir pentru bucuria de a avea un copil, relatează Compania Teleradio Moldova. Vorbim de mii de familii din ţara noastră care suferă de infertilitate. De fapt, suntem campioni la acest capitol. 22 de cupluri de vârstă reproductivă din 100 sunt diagnosticate cu imposibilitate de a avea un copil. În timp ce trebuie să treacă prin zeci de investigaţii costisitoare şi îndelungate, familiile se confruntă şi cu un adevărat colaps emoţional, care în unele cazuri duce şi la divorţ, informează Moldova 1.

 

Dacă acum 20 de ani era o raritate ca o femeie de 30 de ani să vină la medic şi să spună că nu poate concepe un copil, acum aceasta este o realitate dură cu care se confruntă zi de zi ginecologii-obstetricieni din Moldova. Toxinele din mediu, efectele accidentului de la Cernobâl, consumul de alcool şi al alimentelor nesănătoase, dar şi alte condiţii au dat naştere unei generaţii sterile care trebuie să-şi recapete, la propiu, dreptul de a putea avea urmaşi.

„Acum când un cuplu îşi doreşte să aibă un copil atât femeia, cât şi bărbatul au o serie de probleme. Bărbaţii au o calitate proastă a seminţei, iar femeile – boli cu trasmisie sexuală, care afectează trompele uterine şi ele practic nu pot avea copii. Contingentul nostru de baza acum sunt pacientele de 35-36. 30 rar vin pacientele sub 30”, a declarat Veaceslav Moşin, medic ginecolog.

Visul de a avea un copil, pentru Tatiana Scafarschi din Bălţi a însemnat douăzeci de ani de luptă. Chiar şi atunci când după sute de investigaţii medicii îi spuneau că nu mai are nicio şansă, femeia nu a încetat niciodată să spere şi a mers până la capăt.

„În 2017, când am făcut procedura de FIV a fost nereuşită şi atunci am avut nouă embrioni dintre care am transferat patru şi mi-au rămas cinci. În 2018 am mai făcut o procedură de FIV şi a fost reuşită. Pe 29 august 2019 am adus pe lume o fetiţă perfect sănătoasă cu numele Versavia. 20 de ani am aştepatat şi o greutate a fost foarte mare. Nu am dat niciodată mâinile în jos”, a povestit Tatiana Scafarschi.

Începând cu 2017, şi autorităţile de la Chişinău au implementat un program prin care statul finanţează parţial o singură procedură de reproducere asistată. Asta în cazul în care soţii întrunesc anumite condiţii.

„Dosarul pentru cuplul care trebuie să beneficieze de această procedură se îndeplineşte la etapa de medicină primară, prin medicul de familie şi medicul ginecolog de sector. Cuplul trebuie să întrunească una din criteriile principale. Aceasta este lipsa trompelor uterine sau impermebialitatea trompelor, două laparoscopii în anamneză, tratament prin endometrioză prin laparoscopie diagnisticată şi tratament nu mai puţin de doi ani”, a menţionat Ala Spinei, şefa comisiei de evaluare.

În trei ani au fost oferite peste 200 de intervenţii de acest fel doar că, din cauza pandemiei, potrivit medicilor, la 80 de proceduri preconizate pentru 2020 au fost depuse de două ori mai puţine dosare.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *