video spionareToti soferii care au primit pana acum amenzi dupa ce au fost filmati de camerele de monitorizare de pe strazi le-ar putea contesta in instanta de judecata.

Asta sustine avocatul Vitalie Nagacevschi potrivit caruia sistemul de monitorizare video incalca dreptul la viata privata a omului. Mai mult de atat avocatul a trimis o solicitare Ministerului de Interne prin care a cerut demontarea dispozitivelor sau interzicerea exploatarii acestora.

Vitalie Nagacevschi considera ilegala instalarea camerelor de monitorizare de pe strazi. Asa ca in opinia avocatului toti soferii care au fost amendati pana acum pot contesta decizia in judecata. Nagacevschi sustine ca prin faptul ca sistemul video monitorizeaza toti soferii este incalcata intimitatea persoanei.

Vitalie NAGACEVSCHI, AVOCAT: “Este ceva similar cu interceptarea telefoanelor, acestea trebuie interceptate numai in cazul acelor care sunt banuiti de infractiuni, da nu la toata lumea.”

Avocatul sustine ca imaginile filmate de pe camerele de monitorizare limiteaza dreptul fundamental al omului la intimitate in lipsa unei legi adoptate in acest sens. Potrivit Conventiei Europene a Dreptului Omului legea trebuie aprobata de catre Parlamentul Republicii Moldova si nu doar de Guvern.

Vitalie NAGACEVSCHI, AVOCAT: “Solutia este elaborarea unei legi care sa reglementeze foarte clar modalitatea captarii imaginilor, stocarii, stabilirea persoanelor care au acces la aceste imagini, prelucrarea lor.”

Ministerul de Interne insa sustine ca sistemul de monitorizare este instalat conform legislatiei.

Dorin RECEAN, MINSTRUL AFACERILOR INTERNE: “Sistemul este perfect legal, sistemul respecta datele cu caracter personal, este rglementat de legi si de hotararea de guvern.”

In Chisinau, sunt instalate 350 de camere de monitorizare video a traficului rutier.

Sursa: ProTV.md