Selectați pagina

“Camerele video de monitorizare a traficului încalcă dreptul la intimitate”!

“Camerele video de monitorizare a traficului încalcă dreptul la intimitate”!

camere videoCamerele video de supraveghere a traficul rutier încalcă flagrant drepturile conducătorilor auto la intimitate.

De această părere sunt membrii organizației non-guvernamentale “Juriștii pentru drepturile omului”, care au solicitat recent Ministerului de Interne, printr-o scrisoare oficială, demontarea camerelor sau interzicerea exploatării acestora. Nemulțumirea juriștilor este cu atât mai mare cu cât, spun ei, camerele ar fi fost instalate în afara oricărei legi.

“Dacă găsiți vreun act legal cu privire la instalarea acestor camere de supraveghere a traficului rutier, vă rog să mi-l arătați și mie”, a declarat pentru Realitatea.md președintele ONG “Juriștii pentru drepturile omului”, Vitalie Nagacevschi.

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne îi contrazic pe juriști și susțin că toate camerele de supraveghere au fost instalate conform legislației, astfel încât să nu fie încălcate drepturile șoferilor.

Aceștia aduc drept argument art.7 din Legea 131 din 07.06.2007 privind siguranța traficului rutier, Hotărârea Guvernului nr.40 din 17.10.2012 cu privire la aprobarea Concepției Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere “Controlul traficului”, dar și alte ate normative care reglementează instalarea camerelor și monitorizarea electronică a traficului rutier.

Nagacevschi se arată convins că monitorizarea traficului rutier reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului. “Sunt împotriva faptului ca șoferii să fie constrânși să nu mai încalce regulamentul circulației rutiere, în detrimentul drepturilor mele sau ale oricărui al conducător auto”, a explicat avocatul.

Potrivit lui Nagacevschi, utilizarea imaginilor captate de camerele de supraveghere reprezintă o imixtiune în viața privată a persoanelor aflate la volan. Avocatul le-a propus responsabililor de la interne și o soluție. “Este suficient să își pună fiecare în mașină un GPS, care să fie monitorizat  de poliție”, a spus Vitalie Nagacevschi.

Semnatarii documentului adresat ministrul Dorin Recean solicită demontarea camerelor sau interzicerea exploatării lor, variantă considerată inadmisibilă de Ministerul de Interne. “Supravegherea video se efectuează cu respectarea prevederilor legale, fără a fi lezate drepturile cetățenilor”, susține ofițerul de presă al MAI, Natalia Seremet.

În capitală sunt instalate 350 de camere de supraveghere a traficului rutier și 43 de radare.

1 Comentariu

  1. Andrei

    Bună ziua! Tot mai des ni se calcă drepturile soferilor cind sîntemeiate opriți de politia de patrulare. Am vrut sa mă adresez către Dumneavoastră sa ne dați o lista de drepturi a șoferilor sau de obligații a agenților de patrulare. Ce sunt ei o obligați sa prezinte soferilor și cu ce ocazie pot ei sa oprească mașinile. Și dacă au voie sa staționeze mașinile fără motive? Am căutat pe internet dar nu este nicăieri.

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке