camere de supraveghere a traficuluiUna din reformele înfăptuite de Ministrul Afacerilor Interne a fost declarată ilegală printr-o hotărârea luată pe data de 18 decembrie 2014, în cadrul unei ședințe de judecată. Judecătoria Centru a examinat plângerea Asociației Obștești „Juriștii pentru Drepturile Omului” privind încălcarea dreptului la viață privată cauzată de camerele de supraveghere a traficului rutier instalate în capitală de către Ministerul Afacerilor Interne.

Completul de magistrați ai Judecătoriei Centru a emis astăzi o hotărâre prin care a fost admisă acțiunea Asociației Obștești „Juriștii pentru Drepturile Omului” către Ministerul Afacerilor Interne.

Instanța de judecată a constatat încălcărea dreptului la viață privată a membrilor Asociației Obștești „Juriștii pentru Drepturile Omului” cauzată prin filmarea/fotografierea acestora și automobilelor lor de camerele de supraveghere a circulației rutiere instalate de Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea instanța de judecată a interzis Ministerului Afacerilor Interne să exploateze camerele staționare de supraveghere a circulației rutiere, instalate de acesta.

Hotărârea nu este definitivă și executorie, și poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău.

Este de menționat că la începutul lunii octombrie, Organizația Non Guvernamentală „Juriștii pentru drepturile omului”, au solicitat ministrului de interne, Dorin Recean, demontarea camerelor sau interzicerea exploatării acestora. Nemulțumirea juriștilor este cu atât mai mare cu cât, spun ei, camerele ar fi fost instalate în afara oricărei legi.

Potrivit avocatului Vitalie Nagacevschi, camerele de supraveghere ar reprezenta o imixtiune în viaţa privată a cetăţenilor.

Camere de supraveghere a traficului rutier au fost instalate în 41 de intersecţii din capitală şi pe mai multe trasee naţionale. În acest scop au fost cheltuiţi 5 milioane de dolari, bani care provin dintr-o donaţie oferită de Guvernul chinez.

hotarire1

Adaptat după: deschide.md