tiny-spy-camO echipă de oamenii de ştiinţă  a inventat o cameră video prototip, capabilă să se auto-alimenteze  şi să capteze o imagine la fiecare secundă, pe termen nelimitat, într-un mediu foate bine luminat. Cercetătorii au proiectat un pixel care nu numai că poate măsura lumina incidentă dar poate, de asemenea să convertească lumina incidentă în energie electrică.

Echipa de oameni de ştiinţă, condusă de Shree K. Nayar, profesor de informatică la Columbia Engineering va prezenta noul prototip la Conferinţa Internaţională de Fotografie Computațională, care va avea loc  la Universitatea Rice din Houston, în prioada  24-26 aprilie, informează Science Daily.

Potrivit profesorului Nayar, care conduce Computer Vision Laboratory, anul trecut aproximativ două milioane de camere de diferite tipuri au fost vândute în întreaga lume. „Suntem în mijlocul unei revoluţii de prelucrare a imaginilor digitale”, a declarat acesta şi a subliniat că imagistica digitală permite dezvoltarea multor domenii de la tehnologia dispozitivelor portabile, medii inteligente şi internet,  până reţele de senzori – cu aplicaţii  multiple precum telecomunicaţii, securitate,  agricultură sau medicină. „Un aparat video care ar putea funcţiona la neşfârşit, fără surse externe de alimentare, este un instrument extrem de folositor”, a precizat acesta.

Cercetătorul a remarcat că deși camerele digitale şi panouri solare au scopuri diferite, ambele sunt construite în esenţă din aceleaşi componente.

În centrul oricărui aparat de fotografiat digital se află un senzor de imagine, un cip cu milioane de pixeli. Elementul fotosensibil, cheia întregului sistem  este fotodioda, care produce un curent electric atunci când este expusă la lumină. Acest mecanism permite fiecărui pixel să măsoare intensitatea luminii care cade pe el. Aceeași fotodiodă este, de asemenea, utilizată în panouri solare pentru a converti lumina incidentă în energie electrică. Fotodioda  dintr-un pixel  la aparatele de fotografiat este folosită în modul fotoconductor, în timp ce într-o celulă solară este utilizată după  modelul fotovoltaic.

Nayar, împreună cu Daniel Sims, inginer de cercetare şi Mikhail Fridberg, au fabricat un senzor de imagine de 30 x 40 pixeli. În acest prototip, parte a unei imprimate 3D, fiecare fotodiodă funcţionează numai în modul fotovoltaic. Proiectul este foarte simplu şi utilizează doar două tranzistoare. În timpul fiecărui ciclu de captare a imaginilor, pixelii sunt utilizaţi iniţial pentru captarea şi prelucrarea imaginilor şi apoi pentru a încărca senzoriii sursei de alimentare – senzorul de imagine comuntă continuu de la captarea imaginilor la  modul de recoltarea a energiei. Când camera nu este folosită pentru a capta imagini, poate fi utilizată pentru a genera energie pentru alte dispozitive precum telefoane sau ceasuri.

Cercetătorii sunt de părere că rezultatele obţinute sunt un pas important în dezvoltarea unei noi generaţii de camere digitale care pot funcţiona pentru o perioadă foarte lungă de timp, poate chiar pentru totdeauna, fără a fi elimentate extern.